HAKKARİ-Hakkari Üniversitesi Rektörü Musa Gençcelep, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar başkanlığında, Erzurum Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen DAP Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) 8. Dönem Toplantısı’na katıldı.
Toplantıda konuşan YÖK Başkanı Erol Özvar, yükseköğretim sistemlerinin artık yalnızca eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü yapılar olmaktan çıktığını belirterek üniversitelerin bilgi üretimi, ekonomik gelişme, toplumsal dönüşüm ve küresel rekabetin merkezinde yer alan stratejik kurumlar haline geldiğini ifade etti.

Yükseköğretimde önemli bir dönüşüm süreci yaşandığını vurgulayan Özvar, üniversitelerin bu yeni rol doğrultusunda yeniden yapılandırıldığını söyledi. Nicelik odaklı büyümeden kalite, istihdam uyumu ve toplumsal katkı eksenine geçildiğini belirten Özvar, lisans eğitiminin 3 yıla indirilmesine yönelik çalışmaların başlatıldığını ancak bu konunun çok boyutlu şekilde ele alınması gerektiğini dile getirdi.
Kontenjan politikalarının da stratejik bir yaklaşımla ele alındığını ifade eden Özvar, mezunların istihdam olanaklarını artırmayı ve ülkenin kalkınma hedefleriyle uyumlu bir yükseköğretim sistemi oluşturmayı amaçladıklarını belirtti. Ayrıca uygulamalı ve işyeri temelli eğitimin güçlendirilmesine önem verdiklerini kaydetti.
Uluslararası görünürlük ve akademik performanstaki artışa da değinen Özvar, Quacquarelli Symonds 2026 verilerine göre Türkiye’den 11 üniversitenin ilk 500’e girmesini önemli bir başarı olarak değerlendirdi.

Toplantıya bölgedeki üniversitelerin rektörleri de katılarak yükseköğretimdeki dönüşüm sürecine ilişkin görüş ve değerlendirmelerini paylaştı.
Programda Rektör Gençcelep’e, Hakkari Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hayati Çavuş da eşlik etti.



