Oğuz Mahallesi, şehir merkezinden 30 kilometre uzaklıkta, 38 yıl önce Mardin Müzesi Müdür Vekili Abdülhalik Ekmen'in liderliğinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ahunbay'ın bilimsel danışmanlığında başlatılan kazılar, hala devam ediyor.

Doğu Roma İmparatorluğu'nun sınırlarını Sasaniler'e karşı korumak amacıyla kurulan antik kentteki agorada gerçekleşen kazı çalışmalarında önemli buluntular elde edilmekte. Mardin Müzesi öncülüğünde yürütülen kazılarda, agorada (çarşı) Roma dönemine ait 1500 yıllık içme suyu sistemine ait izlere rastlandı.

Çalışmalar sonucunda, bölgeye içme suyu taşıyan kanalın, 35 yıl önce keşfedilen su sarnıcından itibaren yaklaşık 400 metrelik bir bölümünün ortaya çıkarıldığı belirlendi. Su kanalı, tonlarca ağırlığındaki taşlarla korunmuş ve künk sistemi kullanılarak şehir içinde dağıtım yapılmış.

Mardin Müze Müdürü ve Kazı Başkanı Abdulgani Tarkan, Dara Antik Kenti'nde geçmişe ait önemli buluntulara ulaştıklarını ifade ederken, Mardin Müzesi'nde görevli arkeolog Dr. Devrim Hasan Menteşe ise agora ve surların önündeki çalışmalara odaklandıklarını belirtti. Agora bölgesinde ortaya çıkan dükkanlar içinde su kanalları bulunduğunu ve bu kanalları takip ederek devasa su kanalına ulaştıklarını kaydetti.

Su kanallarının üzerinin büyük taşlarla örtüldüğünü, ayrıca pişmiş topraktan yapılan künk sistemlerini de keşfettiklerini belirten Menteşe, Roma döneminde su sisteminin korunmasına büyük özen gösterildiğini ve suyun taşınabilirliğinin Roma için önemli olduğunu vurguladı. Menteşe, gelecek sezon da kazı çalışmalarını sürdürme planları olduğunu dile getirdi ve bu keşiflerin Dara Antik Kenti'nin tarihine önemli bir katkı sağlayacağını söyledi.

Kaynak: AA