HAKKARİ -  Hakkari Valiliği ve Hakkari Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştay, açılış programının ardından farklı başlıklarda yapılan oturumlarla devam etti.

Kentin eğitim, tarih, turizm, sanat ve sosyo-kültürel açıdan mevcut durumu ve gelişim potansiyeli dört ayrı komisyonda yapılan müzakerelerle ele alındı.

Yapılan değerlendirmelerin ardından çalıştayın sonuç bildirgesi Meydan Medresesinde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşıldı. 

Uluslararası Üniversiteler Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat tarafından açıklanan bildirgede, eğitimden kültür spora, ticaretten ekonomik kalkınmaya, sağlık ve spordaki gelişmelere kadar bir çok konuda kentin ihtiyaçları tespit edildi. 

Polat, eğitim ve öğretim faaliyetlerine dair kısa, orta ve uzun vadeli hedefler içeren Hakkari Eğitim Master Planı oluşturulmasının önemli olduğunu, merkez ve kırsal arasındaki fiziki ve teknolojik altyapı farklılıkları giderilerek çocukların eğitime erişiminin kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı.

Özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin eğitim olanakları ve destek mekanizmalarının geliştirilmesinin de önem taşıdığını dile getiren Polat, aday öğretmenlerin eğitimi noktasında üniversiteyle yürütülen çalışmaların güçlendirilmesi, eğitimdeki kalitenin artırılması açısından önem arz ettiğini vurguladı.

Hakkari'nin sosyoekonomik yapısına uygun mesleki eğitim alanları belirlenmesi gerektiğine işaret eden Polat, yerel ve bölgesel paydaşlar, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler arasında işbirliği yapmasının önemine dikkat çekti.

Ulusalda üniversiteler, bölgesel çapta Uluslararası Üniversiteler Konseyine üye üniversitelerle Hakkari Üniversitesi arasında akademik işbirlikleri gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Polat, Hakkari Üniversitesi ile Uluslararası Üniversiteler Konseyine üye üniversiteler arasında yapılacak anlaşmalarla öğrenci ve akademisyenlere yönelik tematik yaz okulları organize edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Polat, bölgedeki arkeolojik ve tarihi mirasın, doğa ve kültür varlıklarının bilimsel yöntemlerle envanterinin çıkarılmasına yönelik akademik çalışmaların planlanması gerektiğini aktardı bu potansiyelin UNESCO Dünya Miras Geçici veya Asıl Listesi'ne dahil edilmesi konusunda çalışmalar yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Hakkari'de çıkarılan madenlerin, özellikle çinko ve kurşunun, bölgede işlenerek nihai veya yarı mamul ürün haline getirilmesi için izabe tesislerinin kurulmasının stratejik bir öncelik olması gerektiğine dikkat çeken Polat, bu tesislerin işletilmesi için enerji desteği verilmesi gerektiğini söyledi.

Bölgenin detaylı jeolojik etütleri yapılarak mevcut maden potansiyeli tam olarak ortaya çıkarılması gerektiğini belirten Polat yeni rezervler keşfedilmesi gerektiğini kaydetti.

Hakkari'deki önemli sportif branşlara dair çalışmalar yapılması gerektiğini dile getiren Polat, bu kapsamda kayak, tırmanma, rafting gibi sporlara özel önem verilmesi gerektiğine işaret etti.

Hakkarililer Van'da Dengbej program düzenleniyor Hakkarililer Van'da Dengbej program düzenleniyor

Polat, Uluslararası Üniversiteler Konseyi'nin, çalıştay kapsamında ele alınan ve karara bağlanan hususlarda imkan ve kabiliyetleri doğrultusunda elinden gelen katkıyı sunmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Çalıştayın sonunda Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu programın yapılmasında katkı sunan protokol üyelerine plaket takdim etti.

Programa Hakkari Valisi Ali Çelik, Vali Yardımcısı Furkan Berber, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Gençcelep, AK Parti İl Başkanı Zeydin Kaya, Uluslararası Üniversiteler Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut Doğru, akademisyenler, kurum amirleri katıldı.

Muhabir: Zeki Dara