İngiltere Savunma Bakanlığı, Ejderha Ateşi adlı lazer yönlendirmeli enerji silahı sisteminin ilk yüksek enerjili lazer silahı denemelerinde hava hedefini başarıyla vurduğunu duyurdu. Savunma Bakanlığı, bu gelişmenin, İngiltere Silahlı Kuvvetleri'nin yüksek isabet yeteneğiyle donatılmasını ve aynı zamanda yüksek maliyetli mühimmat bağımlılığını azaltmayı amaçladığı bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Hebrides Poligonu'nda gerçekleştirilen bir denemede, DragonFire (Ejderha Ateşi) adlı lazer yönlendirmeli enerji silahı sistemi, İngiltere'nin hava hedeflerine karşı ilk yüksek enerjili lazer silahı atışını gerçekleştirdi. DragonFire'ın menzili gizli olsa da, görüş hattındaki herhangi bir hedefe yönlendirilebilen bir silah olarak tasarlandı.

Silahın uzun mesafelerdeki isabet hassasiyeti, 1 poundluk madeni parayı 1 kilometre uzaktan vurabilme yeteneğiyle vurgulandı. İngiltere Savunma Bakanlığı, lazerle yönlendirilen enerji silahlarının ışık hızında hedeflere saldırma ve yoğun bir ışık huzmesi kullanarak hedefte yapısal arıza tahribatı yapabilme yeteneğine sahip olduğunu belirtti. Bu özellikler, özellikle savaş başlıklarını hedefleme durumunda daha etkili sonuçlar elde etme potansiyelini ortaya koyuyor.

Ejderha Ateşi'nin özellikleriyle ilgili açıklamada, silahın 10 saniye boyunca ateşleme maliyetinin, normal bir ısıtıcıyı bir saat boyunca kullanmanın maliyetine eşdeğer olduğu ifade edildi. Bu nedenle, lazerle yönlendirilen enerji silahlarının, füzelerin yerine getirdiği bazı görevlere uzun vadeli, düşük maliyetli bir alternatif olabileceği vurgulandı. Ayrıca, lazeri çalıştırmanın maliyetinin genellikle atış başına 10 pounddan az olduğu belirtildi.

Kaynak: DHA