Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Gayle Zengıl, Girara Huluga, Gulol, Kadesi ve Kepaye yemeklerinin yanı sıra Hakkari yöresine ait Lalepid tatlısı da tescillendi.
Hakkari’de görev yapan öğretmenler Şükrü Gürses, Tuğba Akdoğan ve Musa Akdoğan kentin tanıtılmasına katkı sunmak ve yöreye ait lezzetleri tescillemek için başlattıkları çalışmalar devam ediyor.
Günümüzde hızlı yaşam tarzı ve hazır gıdalara dayalı beslenme alışkanlıkları insanları geleneksel ve yöresel yemeklerden uzaklaştırırken Gürses ve ekibi unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetleri tekrardan her kesimden insanla buluşturmak için önemli projelere imza atıyor.
Bir bölgeyi yada şehri özel kılan coğrafyası ve kültürel zenginlikleridir. Hakkari bulunduğu konum ve coğrafik yapısıyla bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihi öneme sahip bir kenttir.
Hakkari'nin turistlik kazanımlara ev sahipliği yapmasının temelinde coğrafyası ,doğası ve en önemlisi de yöresel lezzetleri bulunur.
Bu tarihi medeniyetleri görünür kılanda hiç şüphesiz ki bölge halkının tarihten günümüze kadar yaşattığı kültürel zenginlikleridir.
Hakkari’yi benzersiz kılan kültürel zenginlikleriarasında dili, yöresel kıyafetleri, halayları, el işlemeli kilimleri ve olmazsa olmazlardan olan yöresel yemekleridir.
Bölgeye ait yöresel yemeklere lezzet katan ise yüksek dağlarda yetişen; Siyabo, Mendê, Çorin, Kengir, Kurad, Luş, Çiriş, Catir (Kekik), Catra Kêvî, Punge (Nane), Rêvas ve Sêveluk gibi daha birçok pancar ve kurutulmuş yabani meyveler yöre yemeklerinin vazgeçilmez tadı, tuzu ve baharatıdır.
Bu yemeklere lezzet katan bir diğer kaynak ise Hakkari'nin yüksek yaylalarında beslenen hayvanlardır.
Kentin; tarihi kültürel zenginlikleri günümüze kadar kendi ruhları ile koruyan, zengin kaynakları yöre lezzetleri ile buluşturan, emeği ile ürünü ortaya çıkaran ise kadınlardır.
Tarihten bu yana yemek lezzetleri kültürleri bir araya getirmede etkin bir rol oynamıştır. Bu yemeklerin en önemli özellikleri birleşenindeki faydalı birçok pancardan ve gıdadan oluşmasıdır.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) katkısı ile Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) tarafından alınan Hakkari’nin tescilli yöresel lezzetlerine bir yenisi daha eklendi
Laleped tatlısı da Hakkari yöresine ait az bilinen, yapımı kolay şerbetli veya şerbetsiz de sunulan, tadıyla büyüleyen ve kaşık tatlısı olarak ta adlandırılan bir tatlıdır. Hakkari’nin yöresel tatlısı Lalepid de artık tescillendi.
Laleped buğday unu, yumurta, yoğurt, kabartma tozu, şekerli vanilya ve irmik ile hamuru yumuşak yapılan, yağda kızartılan ve daha sonra şerbeti eklenip sunulan bir tatlıdır.
2017 yılında tescil edilen Doleme, Doğaba, Kıris ve 2022 yılında tescili alınan Yüksekova Çirek Peyniri'ne ek olarak 2023 yılında Kade, Kepaye, Girara Huluga, Gulol, Hakkari Kilimi ve Gayle Zengil ve 2024 yılında Çukurca Tahini ve Laleped ile birlikte Hakkari'ye ait toplam tescilli ürün sayısı 12'e ulaşmış oldu.