Hakkâri’de Cumhurbaşkanlığı kararı ile ‘milli park’ ilan edilen 3 bin 400 rakımlı Cilo Dağları ve Sat Buzul Gölleri’nde, bu yıl 6’ıncı kez festival düzenlendi.
Hakkâri Valiliği’nin organize ettiği, Yüksekova Kaymakamlığı ile çeşitli kurumların da destek verdiği festivale, Hakkâri’nin yanı sıra birçok ilden ve İran, Irak, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerden gelenlerin de aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı.
Kayıtlara Türkiye’nin en yüksek festivali olarak geçen 6. Cilo Fest’te katılan dağcılar ile doğaseverler, festivalin ilk gününde trekking, yamaç paraşütü, yüzme ve dağ bisikleti gibi etkinliklere katılıp doğa ile iç içe vakit geçirdi.
Dün sabah saatlerinde başlayan ve bugün sona erecek festival kapsamında katılımcılar, çadırlarda kamp yaptı.
Yöresel elbiseleri ile festivale katılan kadın ve erkekler kol kola girerek Kürtçe müzikler eşliğinde halay çekti, kimi semaver yakıp çay demledi, kimi ise ızgarasını kurup kebap yaptı.
Geceyi Sat gölü çevresinde kurdukları çadırlarda geçiren doğaseverler, göl kıyısında kahvaltı yapıp, kanolar ile gösteri sundu.
Festivale katılan Yüksekova Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Salih Özdemir, Türkiye’nin en yüksek festivaline ev sahipliği yaptıklarını bunun için çok mutlu ve heyecanlı olduklarını söyledi.
Bu yıl altıncısı düzenlenen Cilo Festi’n geçen senelere göre daha kalabalık olduğunu gözlemlediğini anlatan Özdemir, “Artık coğrafyamız, ilimiz ilçemiz etkinliklerle, festivallerle, doğa yürüyüşleri ile anılıyor. Yayla turizmi ile anılmaya başladı. İran’dan, Irak’tan diğer farklı ülkelerden Avrupa ülkelerinden festivale gelen insanlar var. Bu bizi ziyadesi ile mutlu ediyor bizleri heyecanlandırıyor. Biz de Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu festivalin bir parçası olmaya çalıştık. Gelen misafirlerimize yöremizin meşhur çorbası devini ikram ediyoruz. Herkes heyecanlı, herkes mutlu. Gelen insanların yüzü gülüyor. Festivalin düzenlenmesinde emeği olan Başta Sayın Valimiz olmak üzere herkese teşekkür ederim” diye konuştu.
Derecik Belediye Başkanı Avukat Hasan Dinç ise beklentilerin çok çok üstünde muhteşem bir organizasyon olarak tanımladığı Cilo Fest’te emeği olan başta Hakkari Valisi Ali Çelik olmak üzere herkese teşekkür etti.
Hakkari herkesin gönlünde yatan bir yer. Ama maalesef yıllardır farklı farklı konularla anıldı. Artık bundan sonra festivallerle, doğal güzelliklerle anılmak istiyoruz. Derecik Belediyesi olarak önümüzdeki Nisan ayında ilk festivalimizi yapmayı düşünüyoruz. Nasip olursa Hakkari’nin her tarafında şuanda gördüğümüz belki Hakkari’nin güzelliklerin yüzde onu bile değil. Bu ve buna benzer bir sürü güzel yerlerimiz var. İnşallah festivaller yolu ile tanıtımını yapacağız. Tekrar organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Şemdinli ilçesinden gelerek festivale katılan Cesim Kaplan isimli vatandaş yılda bir defa festival için buraya geldiğini ve ortamın muhteşem olduğunu söyledi.
İran’dan gelen Turist kafilesinde yer alan Meryem Alizade ise Hakkari’nin inanılmaz güzel bir yer olduğunu söyledi ve herkesi Hakkari’deki doğal güzellikleri görmeye davet etti.
Festival alanına kurduğu kıl çadır aracılığı ile kentteki kültürel değerleri yaşatmaya çalıştığını anlatan Fotoğrafçı Metin Akmaz, kentin eski gelenek ve göreneklerin insanların beğenisine sunduğunu söyledi.
Giydiği yöresel elbiseleri ile festivale renk katan Ebubekir Sevi de son yıllarda senede bir de olsa festival için Sat Göllerine geldiğini ve bu durumdan memnun olduğunu kaydetti.