HAKKARİ – Hakkari'nin Pehlivan Mahallesi’nde yapımı devam eden Toplum Sağlığı Merkezi'nin temel kazısı sırasında meydana gelen zemin kayması nedeniyle tahliye edilen bina sakinleri ve iş yeri sahiplerinin mağduriyeti devam ediyor.

Hakkari’de tahliye edilen binalarda mağduriyet büyüyor

21 Mayıs'ta yaşanan olaydan sonra çevredeki bina ve iş yerlerini olumsuz etkiledi.

Kazı alanına yakın bölgelerde yol ve kaldırımlarda çatlaklar oluşurken, bazı bina ve iş yerlerinde de hasar meydana geldi. Yaşanan gelişmeler üzerine can güvenliği gerekçesiyle 6 bina tahliye edildi.

Tahliye kararının ardından zarar gören bina sahiplerinin başvurusu üzerine açılan keşif ve tespit davası kapsamında Sulh Hukuk Mahkemesi heyeti bölgede incelemelerde bulundu.

Hakkari’de tahliye edilen binalarda mağduriyet büyüyor

Mahkeme tarafından gerçekleştirilen keşifte, zemin kaymasının nedenleri ile meydana gelen hasarların boyutunun belirlenmesine yönelik gözlem ve tespitler yapıldı.

Tahliye edilen binalarda yaşayan 10 ailenin bir kısmının Hakkari Öğretmenevi, Polis Evi ve Karayolları misafirhanesinde konakladığı, bazı ailelerin ise yakınlarının yanında kaldığı öğrenildi.

Evlerinden ayrılmak zorunda kalan vatandaşlar, tahliyenin üzerinden günler geçmesine rağmen halen evlerindeki eşyalarını alamadı.

Öte yandan tahliye edilen bölgede faaliyet gösteren 11 iş yeri de 2 haftadır kepenk açamadı.

Hakkari’de tahliye edilen binalarda mağduriyet büyüyor

Kapatılan iş yerleri arasında 2 eczane, bir gelinlik mağazası, bir eğitim kurumu, bir spor salonu, bir kırtasiye, bir kuaför, bir gözlükçü, bir giyim mağazası ve bir market bulunuyor.

Başkan Şakar’dan Şampiyon Asmin’ne ziyaret
Başkan Şakar’dan Şampiyon Asmin’ne ziyaret
İçeriği Görüntüle

İş yeri sahipleri, yaşadıkları ekonomik kayıpların tespit edilmesi ve zararlarının karşılanması için avukatları aracılığıyla hukuki girişimlerde bulundu.

Esnaflar, tahliyenin Kurban Bayramı öncesindeki yoğun ticaret dönemine denk gelmesi nedeniyle ciddi gelir kaybına uğradıklarını ifade ederek yetkililerin ilgisizliğinden yakındı.

Yaklaşık iki haftadır iş yerlerini açamadıklarını belirten esnaflar, çek karşılığında satın aldıkları ürünleri satamadıklarını, buna bağlı olarak ödeme güçlüğü yaşadıklarını söyledi.

Hakkari’de tahliye edilen binalarda mağduriyet büyüyor

Bazı gıda işletmeleri ise depolarında bulunan ürünlerin bozulduğunu ve kullanılamaz hale geldiğini belirterek zararlarının her geçen gün arttığını dile getirdi.

Tahliye sürecinin uzaması halinde iş yerlerindeki ürünleri başka noktalara taşımak zorunda kalacaklarını ifade eden esnaflar, kentteki yüksek kira bedelleri nedeniyle yeni iş yeri bulmakta da zorlandıklarını kaydetti.

Bina sahipleri, kiracılar ve esnaflar, yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi ve oluşan zararların karşılanması için devam eden hukuki sürecin sonuçlanmasını beklerken, bölgedeki teknik incelemelerin sürdüğü öğrenildi.

Muhabir: Zeki DARA