Bu yıl kilosu yaklaşık 16 ila 17 dolardan satılan kenger tohumundan, bölge dağlarından yıllık yaklaşık 400 ton toplanıyor.
Kenger tohumu tüccarı Mehyet Es, bu işte iyi bir kazanç olduğunu belirterek şunları söyledi:
“İsteğim, halkın bu işe sahip çıkması ve üretimin artırılmasıdır. İşte iyi bir kazanç var. Bu yıl bir kilosu 16 ila 17 dolar. Bütün dünyanın kenger tohumunu tanımasını, fiyatının daha da artmasını ve halkın bundan daha fazla faydalanmasını istiyorum.”
Hem çerez olarak tüketiliyor hem de kahvesi yapılıyor
Kenger tohumu en çok çerez olarak tüketilmekle birlikte aynı zamanda kahvesi de yapılıyor.
Yüksekova ilçesinde neredeyse tüm restoran ve kafelerde kenger kahvesi hazırlanıp satılıyor. Bazı yerlerde ise kadınlar geçimlerini kenger kahvesi hazırlayarak sağlıyor.
“Köklerine zarar vermeyin”
Geçimini kenger kahvesi satarak sağlayan Heyat Nêrweyî adlı satıcı, kenger toplayan kişilere bitkilerin köklerine zarar vermemeleri yönünde çağrıda bulundu:
“Kengerleri satın alıp tohum ve kahve haline getiriyoruz. Ama isteğim şudur ki, kenger toplamaya gittiklerinde köklerine zarar vermesinler. Toplarken dikkatli olsunlar, sadece tohumları toplasınlar ve köklere zarar vermesinler.”
Hakkari bölgesinde kenger tohumu en çok Şemdinli ilçesine bağlı köylerde ve Doski Vadisi'nde toplanıyor ve bu bölgelerin kenger tohumu oldukça meşhurdur.