HAKKARİ-Hakkari İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yapan Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekibi ile askeri personele, Otluca AFAD Eğitim Sahası’nda bir hafta süreyle “Enkazda Arama ve Kurtarma Eğitimi” verildi.

4-1335

AFAD kurum eğitmenleri tarafından gerçekleştirilen eğitim programının ilk aşamasında, enkazda arama ve kurtarma faaliyetlerine ilişkin teorik bilgiler aktarıldı. Teorik eğitimin ardından personelin olası afet ve acil durumlarda müdahale kapasitesinin artırılması amacıyla uygulamalı saha çalışmalarına geçildi.

3-2006

Eğitimlerde enkaz alanına güvenli giriş ve saha yaklaşımı, enkazda çalışma süreçleri, dar ve kısıtlı alanlarda çalışma teknikleri ile enkaz içerisinde güvenli ilerleme yöntemleri uygulamalı olarak gösterildi.

Zap Suyu’nda bilinmeyen değişim: Siyah renk endişelendirdi
Zap Suyu’nda bilinmeyen değişim: Siyah renk endişelendirdi
İçeriği Görüntüle

Personel ayrıca dehliz oluşturma ve dehliz içerisinde ilerleme, tripot sistemi kullanılarak dehlize iniş ve tahliye, sedye ile yaralı taşıma ve tahliye teknikleri konusunda çalışmalar gerçekleştirdi. İp ve ekipmanların güvenli kullanımı, enkaz içerisinde ekip koordinasyonu ve güvenli çalışma prensipleri de eğitim kapsamında ele alındı.

2-2836

Arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılan temel teknik ve ekipmanların uygulamalı olarak kullanıldığı eğitimlerle, ekiplerin olası afetlere daha etkin şekilde müdahale edebilmesi hedeflendi.

Çalışmayla kurumlar arası iş birliğinin güçlendirilmesi, saha tecrübesinin artırılması ve afet durumlarında hızlı, güvenli ve koordineli müdahale kapasitesinin geliştirilmesi amaçlandı.

1-4897

AFAD tarafından afetlere yönelik hazırlık, eğitim ve koordinasyon çalışmalarının sürdürüleceği belirtildi.

Muhabir: Serdar SEVİ