HAKKARİ - Hakkari’de okullar ve kulüpler arası halk oyunları il birinciliği yarışması yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Spor Salonu’nda iki etap halinde düzenlenen yarışma, renkli görüntülere sahne oldu

Programa Hakkâri Gençlik ve Spor İl Müdürü Emin Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Zeydin Kaya, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Şubesi Müdürü Sabri Demir ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Hakkâri İl Temsilcisi Sıtkı Zerek, yarışmanın federasyonun faaliyet programı kapsamında düzenlenen il birinciliği organizasyonu olduğunu belirtti.

Zerek, organizasyonun hem okullar hem de kulüpler arasında gerçekleştirildiğini ifade ederek yaklaşık 13 okul ve 12 kulüp ekibinin yarışmalara katıldığını söyledi.

Dereceye giren ekiplerin önemli organizasyonlarda Hakkari’yi temsil edeceğini belirten Zerek, okul sporları kapsamında başarılı olan ekiplerin üst yarışmalara katılacağını, kulüpler kategorisinde derece elde eden ekiplerin ise federasyon tarafından düzenlenecek bölge yarışmalarına ve başarılı olmaları halinde Türkiye finallerine katılma hakkı kazanacağını ifade etti.

Yarışmanın il organizasyonu olması nedeniyle tüm ekiplerin Hakkari yöresine ait oyunları sergilediğini belirten Zerek, kentin folklor açısından son derece zengin bir kültürel mirasa sahip olduğunu vurguladı.

Yörenin oyunları, kıyafetleri, müzikleri ve dengbej kültürüyle çok renkli bir yapıya sahip olduğunu dile getiren Zerek, bu kültürün korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Parlak'tan mahkemenin Akış kararına tepki!
Parlak'tan mahkemenin Akış kararına tepki!
İçeriği Görüntüle

Şemdinli’den yarışmaya katılan halk oyunları eğitmeni Şadi Sakin de okul sporları kapsamında öğrencilerle birlikte Hakkari’ye geldiklerini belirterek yarışmanın festival havasında geçtiğini ifade etti.

Sakin, amaçlarının öğrencileri yarıştırmaktan çok kültürü yaşatmak olduğunu dile getirerek, bazı ekiplerin bölge yarışmalarında ili temsil edeceğini söyledi.

Kültürün korunmasının önemine değinen Sakin, “Bizler gelip geçiciyiz ancak kültürümüz kalıcıdır. Bu nedenle herkesin kendi kültürüne ve örf-adetine sahip çıkması gerekir.” dedi.

Yarışmalar sonunda farklı kategorilerde dereceye giren ekipler de belli oldu. Düzenlemeli dal yıldızlar kategorisinde birinciliği Derecik Koçyiğit Ortaokulu elde ederken, düzenlemesiz dal minikler kategorisinde Büyükçiftlik İlkokulu birinci oldu.

Yıldızlar kategorisinde Şehit Selahattin Ortaokulu 82,66 puanla birinci olurken, Doğu Koleji Ortaokulu 80 puanla ikinci oldu. Aynı kategoride Şehit Derviş Yalım Ortaokulu, Şemdinli Altınsu Atatürk Ortaokulu ve Selahattin Eyyubi Ortaokulu 86 puan alarak üst sıralarda yer aldı. Yüksekova Gazi Ortaokulu ise 83,13 puanla listeye girdi.

Gençler kategorisinde Gazi Anadolu Lisesi 89,66 puanla birinciliği elde etti. Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 89 puanla ikinci olurken, Güzel Sanatlar Lisesi 87,66 puanla üçüncü sırada yer aldı.

Kulüpler kategorisinde ise minikler dalında Şemdinli Halk Eğitim Merkezi, yıldızlar kategorisinde Hakkâri Ters Lale Spor Kulübü, gençler kategorisinde Hakkari Endüstri Spor Kulübü ve büyükler kategorisinde Yüksekova Belediyespor Kulübü birincilik elde etti.

Kategorilerinde birinci olan ekipler, düzenlenecek bölge yarışmalarında Hakkâri’yi temsil etme hakkı kazandı.

Müsabakalar boyunca öğrencilerin sahnelediği performanslar izleyicilerden büyük alkış aldı. Hakkâri yöresine ait renkli kıyafetlerle sahne alan öğrenciler görsel bir şölen sundu.

Yarışma sonunda dereceye giren okullara ve kulüplere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.

Muhabir: Zeki DARA