Hakkari Şemdinli Devlet Hastanesi’nde diyetisyen olarak görev yapan Hamide Çeliker, Ramazan ayı aslında güzel değerlendirilirse sağlık açısından çok güzel bir ay, iftar ve sahurda doğru ve dengeli beslenirsek, Ramazan sonunda çok daha sağlıklı bir vücuda kavuşmanın mümkün olduğunu belirtti.

Çeliker, “iftarımızı ilk olarak suyla açmayı öneriyoruz. Daha sonra bir kâse çorba içip, 10 dakika ara verelim. Sonra tekrar yemeye devam edebiliriz. Yemekte muhakkak salata olmasına dikkat edilmeli. Özellikle mevsimlik sebzelerden; roka, marul, turp, havuç, kırmızı pancar gibi karışık salata yapılmalı. Bu sebzelerin hem kalorisi çok düşük hem de bağırsak hareketlerini daha rahat bir şekilde çalışmasını sağlarlar. Ana yemeğimizi ise et grubundan, işte Kırmızı et, tavuk, balık ya da kuru baklagillerden nohut, fasulye, mercimek seçemeye dikkat edilmeli. Kısaca ana yemek yanında salata, çorba bir iki dilim ekmekle biz güzel bir iftar menüsü yapabiliriz. Ekstra bir sebze yemeğimizde olabilir, tabi yine mevsimlik sebzeleri değerlendirebiliriz:  ıspanak, pırasa, kereviz karnabahar ve brokoli gibi” 

Hangi besinleri tüketip hangilerinden uzak durmalıyız

Ramazan ayında kan şekerimizi yükseltecek, vücuttaki yağları artıracak besinler yerine daha çok protein yönünden zengin besinlerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Çeliker, “Ramazan’da uzak durmamız gereken besinler,  pirinç, bulgur, makarna, dolma, börek ve tatlılardır. Çünkü bunlar hem kan şekerimizi hızlı yükselten hem de vücudumuzdaki yağlanmayı artıran besin grubudur. Ayrıca yemek yeme hızımızda çok önemli ne kadar yavaş tüketirsek o kadar iyi hissederiz.  İftardan sonra yine bir iki bardak suyumuzu içelim. İftardan 3 saat sonra da bir ara öğün tüketebiliriz. Bu ara öğünde taze meyveler, kuru meyveler,  yoğurt, kefir gibi süt ürünleri olsun. Ama tatlılardan mümkün olduğunca uzak duralım.  Sütlü tatlıları haftada bir tercih edebiliriz. İftardan iki üç saat sonra hafifi bir yürüyüşte iyi gelecektir. Bir yarım saat ya da 40 dakika kadar yürüyüş yapılması sindirimi düzenler”

Sahur menüsünde neler olmalı

Başkan Kaya kahvaltıda gazetecilerle buluştu Başkan Kaya kahvaltıda gazetecilerle buluştu

Sahur menüsünde ise yine kan şekerimizi hızlı yükseltmeyecek besin gruplarını tercih etmemiz gerektiğini belirten Çeliker, “ Protein yönünden zengin besinler tüketmeliyiz. Bunların başında yumurta geliyor. En az bir ya da iki yumurta tüketelim.  Ceviz, zeytin, peynir, yeşillik, salata, tahin tüketebiliriz. Ekmeği mümkün mertebe az tüketelim.  Tatlı gurupları olmasın işte bal, pekmez, reçel gibi ya da hamur işleri gibi bunları tüketmesek iyi olur. Çünkü bunlar kan şekerimizi çok hızlı yükseltip indirdiği için gün içerisinde daha yorgun ve halsiz olacağımız gibi çokta acıkırız. Bu yüzden protein yönünden zengin besinler tüketmemiz daha dinç olmamızı sağlayacak”

Kaynak: NİRGÜL UYSAL