Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle düğün sezonu da açıldı. Birlikte yeni bir hayata adım atacak çiftlerde alışveriş telaşı başladı. Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde sezonun açılması ilçedeki terzilerde yoğunluğa yol açtı. Geçmişten günümüze düğün geleneklerinin yaşatıldığı Şemdinli’de, terzilerde yöresel kıyafet dikimi için aylar öncesinden randevu alındı. Terzilerin bazıları üç ay bazıları da dört aya kadar müşteri kabul edemeyeceklerini dile getiriyor.
Ücretler kumaş çeşitlerine ve işçiliğe göre değişiyor
Annesiyle birlikte ilçe merkezde 10 yıldır terzilik yapan jiyan Gelici, “Bahar geldi ve düğün sezonu açıldı. Şu an bütün terzilerde bir yoğunluk var. İnsanlar aylar öncesinden randevu aldılar. Aslında bu yoğunluğumuz ramazanda başladı. Şimdi ise düğün sezonu açıldığı için özellikle yöresel kıyafetlerde yoğunluğumuz daha da arttı. Bu yıl yöresel kıyafetlerde eskiye bir dönüş var. Kiras kurtek yerine kiras fistan daha çok tercih ediliyor. Çoğu gelinde artık düğün ve kınasından abiye ve gelinlik yerine yöresel kıyafet tercih ediyor. İşimiz zor ve yorucu bir iş ama biz severek yaptığımız için artık bize zor gelmiyor. Tabi biz sadece yöresel kıyafetler değil günlük kıyafetleri de dikiyoruz. Ancak düğün sezonu olduğu için yöresel kıyafetlerde büyük bir yoğunluğumuz var. Fiyatlarımızda kumaşına ve istenilen modele göre değişiyor” dedi.
Kiras fistan modası geri geldi
Diğer bir terzi Rojan Yılmaz, “Şemdinli’de düğün ve nişan sezonunun başlamasıyla birlikte yoğunluğumuz inanılmaz derecede arttı. Artık çoğu kişiyi geri göndermek zorunda kalıyoruz. Daha fazla kıyafet alamıyoruz. İlkbahardan sonbahara kadar bu yoğunluğumuz devam ediyor. Düğünler için ağır taşlı kıyafetler çok dikiyoruz. Bu kıyafetlerin dikilmesi dikkat ve özen gerektiriyor. Yöresel kıyafetlerde eskiye bir dönüş var. Kadim kıyafetimiz olan kiras fistan modası geri geldi. Tabi kiras kurtek tercih edenlerde var. Herkesin isteğine göre dikiyoruz. Kimisi geleneklerden dolayı kimisi de gelinlikleri çok pahalı bulduğu için yöresel ve astarlı kıyafet tercih ediyor. Model ve kumaşa göre fiyatlarımız 200 ile 2 bin arasında değişiyor” şeklinde konuştu.
Yöresel kıyafetlere gençlerin ilgisi yüksek
İlçede 14 yıldır terzilik yapan Bilal Taşçı, “14 yıldır terzilik yapıyorum. İlk başta bay bayan yöresel kıyafetlerini dikiyorduk. Ardından bayan bölümünü kapatıp sadece erkek kıyafeti olan Şalu Şepik dikmeye başladık. Şu an düğün sezonu açıldı. Dolayısıyla bütün terzilerde olduğu gibi bizde de bir yoğunluk başladı. 25 güne kadar doluyuz. Başka kıyafet alamıyoruz. Özellikle gençlerin yöresel kıyafetlere ilgisi çok yüksek özel günler ve düğünler için diktiriyorlar. Gençlerin bu yoğun ilgisi bizi gerçekten çok mutlu ediyor. Farklı modellerle gençlerimize hizmet ediyoruz. Kumaşta satıyoruz. Kumaşın kalitesine göre, fiyatlarımız değişiyor. Dikim ise sabit 2 bin TL’dir” ifadelerini kullandı.