Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü koordinasyonunda, Hakkari Valiliği'nin desteğiyle, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitimi Merkezleri, kadın kooperatifleri ve yerel işletmelerin iş birliğiyle düzenlenen festival, damaklarda iz bıraktı.
Festivale katılan Vali ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik, yaptığı konuşmada, etkinliğin temel amacının bölgenin köklü yemek kültürünü yaşatmak ve bu değerleri ulusal ile uluslararası alanda tanıtmak olduğunu vurguladı. Vali Çelik, daha önce düzenlenen Yöresel Otlar Festivali'nin de bu çalışmaların bir parçası olduğunu hatırlatarak, "Orada da 100'e yakın doğadaki şifalı otun soframıza lezzet kattığını, bunlarla ilişkili olarak yüzlerce yemeğe tat verdiğini müşahede ettik. Hakkari bu geniş yelpazesiyle, hem endemik bitkilerin lezzete dönüşmesi hem de onları lezzete dönüştüren maharetli eller, yılların verdiği bilgi ve deneyimlerle aşçı ve kadınlarımızın o emeklerin sonucu olarak onlarca çeşit tadı üretmiş durumda" dedi.
Vali Çelik, Hakkari'nin ülkedeki önemli gastronomi şehirlerinden biri olduğunu belirterek, kişisel deneyimleriyle bu iddiayı destekledi. "Ben, ülkemizdeki 81 ili görmüş ve 55 farklı ülkede bulunmuş bir kardeşiniz olarak şunu açıkça ifade etmek istiyorum. Hakkari'de gördüğümüz yemek lezzetleri ve farklılığı, hemen hemen dünyanın hiçbir yerinde yok. Kıristen'den doğabaya, gılol'den birçok yemeğe kadar, onlarca yemeğin yöresel olarak Hakkari ve ilçelerinde yapılıyor olması bu farklılığın ana nedeni" şeklinde konuştu. Çelik, tüm vatandaşları Hakkari'nin eşsiz lezzetlerini tatmaya davet etti.
Gastronomiyi turizmin ayrılmaz bir parçası haline getirme kararlılıklarını dile getiren Vali Çelik, "Buradaki temel düsturumuz biz birlikte güçlüyüz, birlikte huzurun ve dağların şehrinde herkesi misafir edecek sevgi ve yürek güzelliğimiz var. Bunu yan yana, omuz omuza bir ve beraber durarak her zaman bütün ülkeye ve uluslararası alanda ispatlayacağız" ifadelerini kullandı. İki gündür Hakkari'de ağırlanan Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı ve ekibiyle 39 misafirin de yöresel lezzetleri tatma imkanı bulduğunu ekledi.
Kültür ve Turizm İl Müdürü İdris Ağacanoğlu ise kentte son yıllarda artan turist hareketliliğinin verilere de yansıdığını belirtti. Hakkari'nin zengin mutfak kültürünü turizmin önemli bir unsuru haline getireceklerini söyleyen Ağacanoğlu, "Dağlardaki endemik bitkiler, çeşitli otlar ve kültürümüz bu zengin mutfağı oluşturmuştur. Bu mutfak kültürü asırlardır sürüyor. Biz de bu kapsamda ikinci festivalimizi düzenliyoruz. İş birliği yaptığımız kurumlarımıza, kadın kooperatiflerine ve desteklerinden dolayı Sayın Valimize teşekkür ediyoruz" dedi.
Festivale Vali Çelik'in yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı Harun Ünlüsoy, vali yardımcıları, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Gençcelep, Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, farklı ülkelerden gelen akademisyenler, AK Parti İl Başkanı Zeydin Kaya, İl Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz ve Çukurca Belediye Başkanı Nazmi Demir de katıldı.
Katılımcılar, yöresel yemek ve çeşitli yiyeceklerin sergilendiği stantları gezdi. Yöresel yemek ikramlarının yapıldığı festival, keyifli bir müzik dinletisiyle sona erdi.