HAKKARİ-Cumhuriyet Halk Partisi Hakkari İl Başkanı Suzan Duran Çakırbeyli, okullarda yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekmek amacıyla il örgütüyle birlikte Hakkari İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla gerçekleştirilen açıklamada konuşan Çakırbeyli, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 106. yıl dönümünü anarak, milli egemenlik vurgusu yaptı. Mustafa Kemal Atatürk’ün bu özel günü çocuklara armağan ettiğini hatırlatan Çakırbeyli, çocukların ülkenin geleceği olduğunu söyledi.
Türkiye’de çocukların güvenliğine ilişkin ciddi sorunlar yaşandığını ifade eden Çakırbeyli, son dönemde okullarda meydana gelen şiddet olayları, saldırılar ve ihmallere dikkat çekti. Çakırbeyli, “Bugün çocuklarımız ne evde, ne sokakta ne de okulda güvende” dedi.

Son bir yılda 1.538 çocuğun dışsal yaralanma ve zehirlenme nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Çakırbeyli, 2025 yılında en az 94, son 10 yılda ise 836 çocuk işçinin yaşamını yitirdiğini ifade etti. Okullarda yaşanan olaylara da değinen Çakırbeyli, son günlerde farklı illerde meydana gelen saldırı ve ihmaller sonucu çok sayıda öğrenci ve öğretmenin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını söyledi.
Eylül 2023’ten bu yana okullarda 47 şiddet olayı yaşandığını belirten Çakırbeyli, bu süreçte 23 kişinin hayatını kaybettiğini, ayrıca Mesleki Eğitim Merkezleri’nde (MESEM) 18 çocuğun yaşamını yitirdiğini dile getirdi.
Yaşananların münferit olmadığını savunan Çakırbeyli, eğitim sistemindeki eksiklikler ve ihmallerin bu tabloya yol açtığını belirterek, yetkilileri gerekli önlemleri almaya çağırdı.

Açıklamada ayrıca, çocukların güvenli, sağlıklı ve eşit koşullarda eğitim alabilmesi için hazırlanan 23 maddelik “Çocuklar İçin Sağlıklı, Mutlu, Güvenli ve Özgür Gelecek Manifestosu” kamuoyuyla paylaşıldı. Manifestoda; okullarda güvenliğin artırılması, ücretsiz yemek ve sağlık hizmetleri sağlanması, rehberlik sisteminin güçlendirilmesi, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması ve çocuk işçiliğinin önlenmesi gibi başlıklar yer aldı.
Çakırbeyli, çocukların korunmasının devletin temel sorumluluğu olduğunu vurgulayarak, “Güvenli, bilimsel, laik ve kamusal eğitim sistemi bir tercih değil, haktır” ifadelerini kullandı.
Basın açıklaması, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehit ve kahramanların anılmasıyla sona erdi.



