Hakkari’de geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan, Rumi takvime göre gerçekleştirdikleri yeni yıl kutlaması bu yıl da yapıldı. 

Kent merkezine 25 kilometre uzaklıktaki Üzümcü (Dîze) köyünde ‘‘Büldik’ adı verilen kutlamalarda renkli kıyafetler giyen çocuklar soğuk havaya aldırmadan ev ev dolaşarak şeker topladı. 

Eskiden 13 Ocak'ı 14 Ocak'a bağlayan ve yılbaşı "Serê salê" bir bayram edasında kutlanırdı. Yemekler yapılır, tatlılar hazırlanırdı.

Köy sakinlerinden Nevzat Er, yıllardır köyde yaşayan çocukların Büldik geleneğinin tadını çıkarttıklarını söyledi. 

Dedelerinden kalan bu geleneği yaşatmaya çalıştıklarını anlatan Er, “Yıllar önce biz bu geleneği büyüklerimizden aldık şimdi ise bizden sonraki nesillere aktarıyoruz. İnşallah bu geleneğimiz yok olmaz” diye konuştu. 

Köy halkı da evleri dolaşan çocuklara ikramda bulunarak yeni yıllarını kutladı.

Geleneğe göre; Aralık ayının ilk gecesinde çocuklar her evin kapısına seslenip, o ev sahiplerine bir (erkek çocuk) diliyorlar ; ocak ayı ilk gecesinde ise o evde sırasına göre kim yaşça büyükse o kişinin ismini getirerek evlenmesini diliyorlar. 

Kaya Ailesinden taziye teşekkürü Kaya Ailesinden taziye teşekkürü

Muhabir: Zeki Dara