Zeki Dara Hakkari İl Sesi. Com
Hakkari için hazırlanan 2021 yılı İl Risk Azaltma (İRAP) raporuna göre, Hakkari ilinin aktif fay hatları üzerinde bulunan nadir illerden biri olduğu; kentin Şemdinli –Yüksekova Fay Zonu ile Başkale Fay Zonu ve Güneydoğu Anadolu bindirmesinin etkisi altında olduğu vurgulanıyor.
Maraş depremi sonrası kentte yapıların durumu gündeme gelirken, birçok resmi kurum binası ile özel binalarda yapılan ölçümlerde yapıların depreme dayanıksız olduğu tespit edilmişti.
Aralarında kamu binalarının da bulunduğu 100 binanın riskli olduğu tespit edilirken, bu binalar arasında iki yıl önce güçlendirilen Hakkari Belediyesi Hizmet Binası ile geçen sene güçlendirilen İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de var.
Hakkari için yapılan genel yorumlarda yapı stokunun yetersiz, var olan yapıların büyük kısmının ise olası bir afette yıkılma tehlikesi bulunuyor. Yorgun bir görüntü veren Hakkari ve ilçeleri için acil kentsel dönüşüme olan ihtiyaca dikkat çekiliyor.
İRAP raporunda, Hakkari il genelinde çeşitli afetlerden dolayı Merkezde 35 bölge, Çukurca ilçesinde 3 bölge, Şemdinli 3 bölge ve Yüksekova’da 3 bölge olmak üzere 44 yer Afete Maruz Alan olarak ilan edilmiş.
Afet Eğitimleri İl Afet ve Acil Müdürlüğü bünyesinde Temel Afet Bilinci Eğitimi yapıldığı, hedef kitle olarak; Afet Gönüllüleri, tüm kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar, okullar (her kademedeki) ve diğer kuruluşlar olarak belirlendiği bilgisine yer verildi.
AFAD İl Müdürlüğü koordinasyonunda, olası bir derem için toplanma ve barınma alanları ile bunların altyapılarının hazırlanması için çalışma başlatılırken, Yüksekova ilçesinde lojistik depo kurulması planlanıyor.
İl merkezi ve ilçelerde 46 toplanma, 8 barınma ve 6 konuşlanma alanı belirlenmiş.
İRAP raporunda yer alan bilgiye göre, Hakkari Merkezde; Biçer Mahallesi, Sanayi Bölgesi, Eski Hükümet Konağı, DUR-SA MTSK Pist alanı, Belediye Gopsi alanı, Karayolları sahası, Kent Park, Merzan Spor Sahası, Otogar, Hakkari- Van Yolu Üzeri (Sümbül Mah.) Ayrıca Çukurca, Derecik, Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde barınma ve toplanma alanları belirlendiği bilgisine yer verildi.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası'nın, ‘Hakkari’nin Depremselliği’ konulu 4 Mayıs 2021 tarihli raporuna göre, Hakkari kent merkezi ile birlikte Şemdinli ilçe merkezi ve Hakkari’ye bağlı 45 belde veya köy doğrudan fay zonu üstünde bulunuyor.
‘Hakkari’nin depremselliği’ konulu bir rapor hazırlayan kentteki sivil toplum örgütleri en önemli sorunlardan birinin ulaşım olduğuna dikkat çekmiş,
Hakkari’de en büyük riskin kente giriş çıkışların yapılabildiği tek yolun yaklaşık 40 yıl önce yapılan bir köprüyle sağlanması. Ve yaşanabilecek bir doğal afette insanların kaçabileceği o yolun işlevselliğini tamamen yitirebileceğine dikkat çekiyor
Geçtiğimiz hafta İstanbul’da bir gurup Hakkarili ile bir araya gelen Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür de kentin depremselliğine dikkat çekerek alınması gereken tedbirleri işaret ediyor.