Dünya Sağlık Örgütü'nün Avrupa Bölgesi, 2023'te kızamık vakalarının önceki yıla göre 30 kat arttığını açıkladı, bu da bölgede acil önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı. DSÖ Avrupa Bölgesi'nde 2022'de 941 olan kızamık vakası sayısı, 2023'te 30 binden fazlasına yükseldi.

DSÖ Avrupa, bugün yaptığı açıklamada kızamık vakalarındaki hızlı artışa dikkat çekerek acil önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı. DSÖ Avrupa, "DSÖ Avrupa Bölgesi'nde kızamık vakalarında endişe verici bir artış yaşanıyor. Ocak-Ekim 2023 arasında bölgedeki 53 üye devletin 40'ında 30 binden fazla kızamık vakası bildirildi. Bu, 2022 yılında bildirilen 941 vakayla karşılaştırıldığında, 30 katından fazla bir artışı temsil ediyor" açıklamasını yaptı.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, 21 binin üzerinde hastaneye yatış ve 5 kızamık kaynaklı ölüm olduğunu belirterek "Çocukları bu potansiyel tehlikeli hastalıktan korumanın tek yolu aşıdır. Bulaşmayı durdurmak ve daha fazla yayılmayı önlemek için acil aşılama çalışmalarına ihtiyaç var. Kızamığın ortadan kaldırılmasına yönelik ilerlemeyi tehlikeye atabilecek kızamık salgınlarını hızla tespit etmeye ve zamanında müdahale etmeye tüm ülkelerin hazırlıklı olması hayati önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

DSÖ Avrupa, 2023'teki kızamık vakalarının tüm yaş gruplarını etkilediğini ve yaş gruplarının ülkeye göre değiştiğini vurgulayarak "Genel olarak, 5 vakadan ikisi 1 ila 4 yaş arası çocuklar arasındaydı ve 5 vakadan biri 20 yaş ve üzeri yetişkinler arasındaydı. Yılın (2023) başından Ekim ayına kadar 20 bin 918 hastaneye kaldırılan vaka rapor edildi ve 2 ülke tarafından kızamığa bağlı 5 ölüm bildirildi" denildi. Kızamık aşılama oranlarının bölgede 2020-2022 arasında düştüğü ve buna Kovid-19 salgınının neden olduğu da ifade edildi.

DSÖ Avrupa Bölgesi'nde 2020-2022 yılları arasında toplamda 1.8 milyondan fazla bebeğin kızamık aşısını kaçırdığını vurgulayan DSÖ, "Kızamığın endemik bir hastalık olarak ortadan kaldırıldığı ilan edilen birçok ülkede vakalar rapor edilmiştir. Kızamığı ortadan kaldırmayı başaran ülkeler, eğer tüm topluluklarda çok yüksek oranlarda rutin çocukluk çağı aşılaması (en az %95) sürdürmezse, kızamık virüsünün diğer ülkelerden ithal edilmesinin ardından hâlâ büyük ve yıkıcı salgınlar riskiyle karşı karşıya kalacaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA