Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Kırık hattı güneydoğuya ilerliyor, Sındırgı eski bataklık alanından daha sağlam zemine taşınmalı” uyarısında bulundu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde saat 15.35’te 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Depremin merkez üssü Sındırgı Büyükdağdere Mahallesi, derinliği ise 11 kilometre olarak açıklandı.

Sarsıntı; İzmir, İstanbul, Manisa ve Bursa gibi çevre illerde de hissedildi.

“27 Ekim depreminin en büyük artçısı”

Aranan 10 şahıs Türkiye'ye getirildi
Aranan 10 şahıs Türkiye'ye getirildi
İçeriği Görüntüle

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, bu depremin 27 Ekim 2025’te yaşanan 6,1 büyüklüğündeki depremin en büyük artçısı olduğunu belirtti.

Ercan, “3 Kasım 2025 saat 15.35’te Sındırgı Büyükdağdere’de 11–13 km derinlikte 5,1 büyüklüğünde bir deprem olmuştur. Bu, 27 Ekim’deki 6,1’lik depremin beklenen en büyük artçısıdır. Bundan daha büyük bir sarsıntı beklenmesi şaşırtıcı olur. Ancak bu deprem, bölgede yapı hasarlarını artırmıştır” ifadelerini kullandı.

“Sındırgı eski bataklık üzerine kurulu”

Ercan, Sındırgı’nın zemin yapısının riskli olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Sındırgı’nın kurulu olduğu alan eski bir sazlık ve göl yatağıdır. Bu nedenle sarsıntı dalgaları üç-dört kat büyüyerek yapılara yansımaktadır. Kolon kesmeleri, sıvılaşma ve rezonans etkileri nedeniyle hasar oranı artmıştır. Kırık hattı güneydoğuya ilerlemektedir. Daha büyük bir deprem yaşanması halinde Sındırgı ciddi hasar görebilir.”

Ercan, ilçenin eski bataklık bölgesinden, TOKİ konutlarının bulunduğu daha sağlam zemine taşınması gerektiğini vurguladı.

Artçılar sürüyor

AFAD ve Kandilli Rasathanesi verilerine göre, Sındırgı çevresinde deprem sonrası çok sayıda artçı sarsıntı kaydedildi.

Ekiplerin saha incelemeleri sürerken, şu ana kadar can kaybı bildirilmedi.

Muhabir: Haber Merkezi