HAKKARİ – Toplumsal Eşitsizlikle Mücadele Federasyonu (TEMFED) Genel Başkanı İsmail Demir, Türkiye’de özel eğitim alanında kalıcı ve nitelikli sonuçlar elde edebilmek için mevcut uygulamaların köklü biçimde değiştirilmesi gerektiğini belirterek kapsamlı bir reform çağrısı yaptı.
Özel eğitimin yalnızca ailelerin omuzlarına yüklenemeyecek kadar hayati bir alan olduğuna dikkat çeken Demir, bu sürecin devlet, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve toplumun tüm kesimleri tarafından ortak bir sorumluluk anlayışıyla ele alınması gerektiğini ifade etti.
TEMFED tarafından yapılan açıklamada, özel eğitim hizmetlerinin planlanması, izlenmesi ve denetlenmesi amacıyla yerel özel eğitim komisyonlarının kurulması gerektiği vurgulandı. Bu komisyonlarda kamu kurumlarının yanı sıra alanında yetkin sivil toplum kuruluşlarının gerçek ve bağlayıcı biçimde karar süreçlerine katılması gerektiği belirtildi.
Her çocuk için hazırlanacak Bireyselleştirilmiş Eğitim Programları’nın (BEP), çocuğun yaşadığı çevre, ailenin sosyo-ekonomik durumu ve mevcut sosyal destekler dikkate alınarak oluşturulması gerektiği ifade edildi. Ailelerin sürece aktif katılımının önemli olduğu ancak tüm sorumluluğun aileye bırakılmasının ciddi bir yapısal sorun yarattığına dikkat çekildi.
Açıklamada, özel eğitim müfredatının bilimsel veriler ve toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenmesi, üniversitelerde nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine öncelik verilmesi ve alanda çalışan personelin çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca özel eğitim kurumlarında nicelikten ziyade niteliğin esas alınması, kurum açılışlarının sıkı ve denetlenebilir kriterlere bağlanması çağrısı yapıldı.
Engelli bireylerin yalnızca çocukluk dönemlerinin değil, yetişkinlik ve üretim yaşamlarının da planlanması gerektiğini belirten Demir, özel eğitime yapılan yatırımların bir maliyet değil, uzun vadede toplumsal kazanç sağlayan stratejik bir yatırım olduğunu ifade etti.
“Özel eğitimi bir lütuf değil temel bir hak olarak görüyoruz” diyen Demir, yetkilileri ve toplumu bu alanda sorumluluk almaya çağırdı.




