Hakkari başta olmak üzere farklı şehirlerinde üniversite eğitimi için Kıbrıs’taki değişik üniversitelerde öğrenim gören öğrenciler artan ekonomik maliyetler nedeniyle yatay geçişle Türkiye’deki geri dönmek istiyor.
DEM Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın bu durumdaki öğrencilerin karşılaştıkları zorluklar ile ilgili meclise soru önergesi verdi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması ile meclise önerge veren Bartın, Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyetindeki üniversitelerde okuyan öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yapmak istediklerini kaydetti.
Bartın, Hakkâri Üniversitesi ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi gibi üniversitelere yatay geçiş için sınırlı kontenjanlar açılmasının bu öğrencilerin kendi memleketlerinde eğitimlerini sürdürme imkanını kısıtladığını söyledi.
KKTC’de öğrenim gören öğrencileri, döviz kurlarına bağlı olarak yükselen kira, gıda ve ulaşım maliyetleri nedeniyle ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadığını hatırlatan Bartın, artan hayat pahalılığının öğrencileri derinden etkilediğini belirtti.
Bölge illerindeki üniversitelerde, yatay geçiş için açılan kontenjanların sınırlı olduğuna işaret eden Bartın, “Hakkâri Üniversitesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi gibi üniversitelerde bazı bölümlerde hiç kontenjan açılmamakta, diğerlerinde ise mevcut kontenjanlar talepleri
karşılayacak seviyede değildir. Özellikle Özel Eğitim Öğretmenliği gibi ihtiyaç duyulan bölümlerde kontenjanların açılması ve artırılması hem öğrencilere eğitim fırsatı sunulması hem de bu bölümlerin mezunlarına olan ihtiyacın karşılanması açısından önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
Bartın Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti
* KKTC’de öğrenim gören öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yapabilmeleri için kontenjan belirleme kriterleri nelerdir? Bu kriterlerin, mevcut ekonomik koşullara göre güncellenmesi planlanmakta mıdır?
*2024 yılı itibarıyla Hakkâri Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve diğer bölge kentlerindeki üniversitelerde yatay geçiş için kaç kontenjan açılmıştır? Bu kontenjanlar hangi bölümlere ayrılmıştır?
*KKTC’den yatay geçiş talep eden öğrenci sayısı ile Türkiye’deki üniversitelerde açılan kontenjanların karşılaştırması nedir? Bu taleplerin ne kadarı karşılanabilmiştir?
*Bölge kentlerindeki üniversitelerde (örneğin Hakkâri ve Van) özellikle Özel Eğitim Öğretmenliği gibi yüksek talep gören bölümler için kontenjanların artırılması yönünde bir çalışma yapılmakta mıdır?
* KKTC’den yatay geçiş yapan öğrenciler için ekonomik koşulları göz önünde bulunduran özel düzenlemeler yapılması (örneğin kontenjan artırımı veya burs desteği sağlanması) planlanmakta mıdır?
*Yatay geçiş yönetmeliğinde, KKTC’den gelen öğrencilerin ekonomik ve sosyal durumlarını dikkate alan esneklikler sağlanması yönünde bir değişiklik yapılması gündemde midir?
* 2025 eğitim-öğretim yılı itibarıyla, bölge kentlerindeki üniversitelerde yatay geçiş kontenjanlarının artırılması ve bu üniversitelerin daha fazla öğrenci kabul edebilmesi için kapasite geliştirme çalışmaları yapılacak mıdır?
* Türkiye genelinde yatay geçiş kontenjanlarının belirlenmesinde, bölgesel ihtiyaçlar ve öğrenci taleplerinin daha fazla dikkate alınması yönünde bir politika değişikliği planlanmakta mıdır?
* KKTC’den gelen öğrencilerin yatay geçiş yaptığı bölge kentlerindeki üniversitelerde, öğrenci barınma ve yurt olanaklarının artırılması için bir çalışma yapılmakta mıdır?