Brand Finance'ın "Dünyanın En Değerli 500 Markası" araştırmasına göre, geçen yıl Amazon'a liderlik koltuğunu kaptıran Apple, bu yıl 516,6 milyar dolarlık marka değeriyle tekrar birinci sıraya yükseldi.

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'ın "Global500 – Dünyanın En Değerli 500 Markası 2024" raporu sonuçlandı. Araştırma verilerine göre, Apple, marka değerini geçen yıla göre yüzde 74 artırarak 516,6 milyar dolara çıkararak "dünyanın en değerli markası" oldu. Bu başarıyla birlikte Apple, en yakın rakibine 176,2 milyar dolarlık bir fark attı. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Apple, listenin zirvesine yerleşti, bir önceki yıl liderlik koltuğunu Amazon'a kaptırmıştı.

Sıralamada Apple'ı sırasıyla Microsoft 340,4 milyar dolarlık marka değeri, Google 333,4 milyar dolarlık marka değeri izledi. Amazon 308,9 milyar dolarla 4. sırada yer alırken, Güney Koreli Samsung 99,4 milyar dolarla 5. sıraya yerleşti. Listenin devamında perakende devi Walmart, Çinli Tiktok, ABD'li Facebook, Deutsche Telekom ve Çinli Banka ICBC sıralandı.

Türk markalarının listede yer almamasına dikkat çekilen raporda, ABD'nin listenin önemli bir bölümünü oluşturduğu belirtildi. Global 500 listesindeki şirketlerin 203'ünün ABD'li, 65'inin Çinli, 33'ünün Japon, 32'sinin Fransız, 28'inin Alman, 20'sinin İngiliz olduğu gözlemlendi.

Araştırma aynı zamanda markaların sektörlere göre dağılımını da inceledi. Bankacılık sektöründen 71, perakende sektöründen 53, teknoloji sektöründen ise 49 marka bulunduğu belirlendi.

Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, Apple'ın marka değerindeki artışın, yeni pazarlar oluşturarak, giyilebilir cihazlar ekosistemini genişleterek ve katma değerli telefonlar geliştirerek sağlandığını vurguladı. Ayrıca, yapay zeka alanındaki gelişmelerin listeye etki ettiğini ve NVIDIA'nın yüzde 163'lük bir artışla marka değerini en çok artıran şirket olduğunu belirtti. İlgüner, ayrıca yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyeti nedeniyle kozmetik, kişisel bakım, gıda, restoran ve alkollü içki markalarının değerlerinde düşüş yaşandığını ifade etti. Çalışma aynı zamanda markasına en çok sahip çıkan 100 CEO sıralamasını içeriyor, bu sıralamada Çinli teknoloji markası TENCENT CEO'su Ma Huateng ilk sıradaki isim olarak dikkat çekiyor.

Kaynak: AA