Güney Afrika'da çalışmalarını yürüten bilim insanları, dünyada bilinen en eski mezarlığı bulduklarını duyurdu. Johannesburg kentindeki 'Rising Star' (Yükselen Yıldız) mağarasında, Homo naledilere ait bir mezar alanı keşfedildi.

Paleontologlar, insanların daha küçük beyinli uzak akrabaları olarak bilinen Homo naledilere ait olduğu düşünülen bir mezarlık tespit etti. Yaklaşık 200 bin yıllık mezarın, insanın evrimine dair düşünceleri değiştirebileceğini belirtildi. Prof. Lee Berger'in liderliğindeki ekip, mezarlıkta Homo naledilere ait kalıntılar ortaya çıkardı. Berger, "Bunlar Homo sapiens mezarlarına ait kalıntılardan en az 100 bin yıl öncesine dayanıyor. Hominin kayıtlarında yer alan en eski mezarlar olabilir" ifadelerini kullandı.

"Bu keşifler, ölüm sonrası uygulamaların Homo sapiens ya da beyni büyük boyutlarda olan diğer insansılarla sınırlı olmadığını gösteriyor" diyen Berger, araştırmacılar daha önce de Homo naledi türünün karmaşık bilişsel ve duygusal davranışlar sergileyebildiğine dair kanıtlara ulaşıldığını hatırlatarak keşfin 'insan evrimi anlayışına meydan okuduğunu' dile getirdi.

Dünyadaki en eski mezarların daha önce Ortadoğu ve Afrika'da yer aldığı ve yaklaşık 100 bin yıllık olduğu düşünülüyordu.

Editör: Haber Merkezi