HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Hakkari Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı Fegiye Teyran Kültür ve Sanat Merkezi, son dönemde kültürel ve sanatsal etkinliklerde büyük başarılar elde etti. Bu başarıları yerinde gören ve hayranlıkla izleyen Vali Cüneyit Orhan Toprak, burada yetişen ve gösterdikleri sahne performansları ile kursiyerleri büyük övgüye laik görmüştü. 

Vali Toprak, Fegiye Teyran Kültür ve Sanat Merkezi’nde eğitim gören kursiyerlerin daha iyi imkanlarda yetişmeleri için malzeme desteği sözü verdi. İhtiyaç duyulan malzemeler tespit edilerek satın alındı. Alınan malzemeler kültür merkezine teslim edildi.  Vali Toprak, gençler tarafından sosyal ve kültürel etkinliklerde kullanılmak üzere alınan malzemeleri yakından inceledi.

Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Cüneyit Orhan Toprak, gençlerin kültürel faaliyetleri sergileme konusunda çok kabiliyetli, çok yetenekli, heyecanlı ve hevesli olduğunu ifade ederek,  yeteneklerin açığa çıkmasında ve hayata geçirilmesi halinde kendilerini mutlu edeceğini belirtti. 

dsc_0980.jpg

Vali Toprak, şunları kaydetti: "Gençlerimizin bazı ihtiyaçları olduğuna şahit olduk ve bunların tamamlanması konusunda bazı sözlerimiz olmuştu. Gençlerimizin istifadesine sunulmak üzere öncelikle müzik aletleri, ses sistemleri, mikrofonlar, gitar, org, saz, zurna takımları, davul, bateri bunları alma sözünü vermiştik. Bunların en uygununu ve en kalitelisini bulmak için çaba sarf ettik ve bu sözümüzü de yerine getirerek bugün bu malzemeleri getirerek gençlerimizin istifadesine sunduk. Gençlerimiz bundan sonra bu yeni müzik aletlerimizle daha canlı, ses sistemlerimizle kulağa daha hitap edici konserler ve folklorik gösteriler sergileyecekler. Bunun yanında müziğimizin tam yerini bulabilmesi ve derlenmesi gereken yöremizin binden fazla oyun çeşidi bulunuyor. Bunların tam olarak izleyiciye aksettirilebilmesi için tabi ki yöresel kıyafetleri de tam aslına, özüne uygun şekilde temin etmemiz gerekiyordu. Hatta bunu yurt içinde yaptığımızda tam hakkıyla karşılığının olamayacağını o işle ilgilenen arkadaşlar bize bildirdi. Biz bunu Irak ve İran’dan ipliğinden, dokumasından, desenine kadar farklılık arz eden erkek ve bayanlar için yöresel kıyafetlerden oluşan çemedani, şalu şepik, şal, reşik, kesrevan, kiras, fistan, gerdanlık temin ettik. Bugün bunları küçük törenle arkadaşlarımıza, Kültür ve Sanat Merkezimize bunları teslim ediyoruz. İnşallah en kısa zamanda her defasında izlemekten daha çok keyif aldığımız Hakkâri’mize ve bölgemize özgü birbirinden renkli birbirinden kıymetli gösteri ve eserleri bu enstrümanlar ve kıyafetler eşliğinde tekrar izleyeceğiz ve Türkiye’mize de izlettireceğiz. Hakkâri kendine has özellik taşıyan renkleriyle Türkiye’mizin bir incisi.  Gençlerimiz kültürel faaliyetleri sergileme konusunda çok kabiliyetli, çok yetenekli çok heyecanlı ve hevesli. Onun için bu yeteneklerinin açığa çıkmasında ve hayata geçirilmesinde bir nebze faydamız oluyorsa ne mutlu bizlere. Bu malzemelerimizin arkadaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.  En güzel gösterilerde en güzel ortamlarda sağlık sıhhat içerisinde beraber olmayı diliyorum. Burada 14 dalda 34 eğitmenimiz görev yapıyor. Bu 14 daldaki kurslarımıza 960 kursiyer katılıyor. Ayrıca Milli Eğitim Müdürlüğümüz bünyesindeki okullarımızda da korolar oluşturulmasının yanı sıra kabiliyetli kardeşlerimize resim ve drama ders gibi faaliyetler yürütülüyor. Şu anda 960 olan kursiyer sayısını gelecek sene daha da yukarılara çıkarmayı hedefliyoruz. Benim çok önem verdiğim kıymet verdiğim Hakkârili gençlerimiz kültürel, sanatsal, sosyal hatta ileride belki ekonomik olarak da gelişmeleri için hayata ciddi manada katılmaları için çok ciddi fedakarhane çalışmalar sergiliyorlar. Bu vesileyle eğiticilerimize ve gençlerimize teşekkür ediyorum."
 
Yeni alınan müzik aletlerinden; 20 bağlama, 11 gitar, 2 elektro gitar, 1 ud, 1 akustik bateri, 5 davul,  7 zurna, 13 kaval, 2 duduk, 1 klarnet, 1 tef,  13 erbane, 1 cümbüş, 2 klavye, 10 kablosuz kulaklık, 1 mikser ses sistemi, 1 bendir, 1 cajon, sahne aletlerinden 8 mikrofon sehpası, 20 nota sehpası ve folklor ekiplerinin faaliyetleri için 16 bayan ve 16 erkek olmak üzere yurt dışından alınan özel kumaşlardan dikilmiş toplam 32 takım kiras fistan ile şalu şepikten oluşan yöresel kıyafet Kültür ve Sanat Merkezi’ne teslim edildi.

Buradaki teslim törenine Hakkari Valisi Cüneyt Orhan Toprak, eşi Dr. Funda Toprak, Belediye Başkan Vekili Cüneyt Epcim, İl Emniyet Müdürü S. Suvat Dilberoğlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Veysel Durgun, Belediye Başkanlığı Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ayhan Tunç, kültür merkezi eğitmenleri ile kursiyerler katıldı. 

dsc_0933.jpg

dsc_0943.jpg

dsc_0949.jpg

dsc_0957.jpg

dsc_0964.jpg

dsc_0971.jpg

dsc_0995.jpg

Editör: Haber Merkezi