HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Hakkâri Valiliği İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Cüneyit Orhan Toprak başkanlığında gerçekleştirildi. Valilik Konferans Salonunda yapılan toplantıya Belediye Başkan Vekili Cüneyt Epcim, Vali Yardımcısı Mehmet Nurullah Karaman, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Osman Kızılban, Durankaya Belediye Başkanı Fatih Keskin ile kurum amirleri katıldı.

Vali Toprak, 2018 yılında devam eden yatırımlar ile yapılması planlanan hizmetleri ele aldı.

2018 yılı 2. dönem sonu itibariyle projelere 140 milyon 946 bin 108 TL harcanarak yıl ödemelerinin toplamına yüzde 17 nakdi gerçekleştirildiğini ifade eden Vali Toprak, “Bu dönem itibari ile ilimizde 498 tane projemiz devam ediyor. Bu projelerin maliyeti yaklaşık olarak 6 Milyar 338 milyon TL’dir. Buda tabi önemli az bir rakamdan bahsetmiyoruz. Yine son döneme baktığımızda yılı içinde gerçekleşmesi gereken çalışmalarda Haziran itibari ile maalesef yüzde 17’sini düzeyinde gittiğini görüyoruz. Buda ilimizin kendine has coğrafik zorlukları, asayiş ile ilgili bazı ufak tefek konular rol oynuyor. Fakat yine bizim hedefimiz yıl sonuna kadar makul ve kabul edilebilir seviyeye getirmek. 206 projeye maalesef henüz başlanamamış, 253 proje ise halen çalışmalara devam etmektedir.” Dedi.

ifn_0575.jpg

Hakkari yeni imar planına kavuşacak

Hakkari ve ilçelerinde yapılacak yatırımlar hakkında bilgi veren Vali Toprak, özellikle kent merkezinde yaşanan imar sorununun çözümü için ekiplerin çalışmalar yaptığını ve en yakın zamanda Hakkari’nin yeni imar planı ve yollara kavuşacağının müjdesini verdi.

Vali Toprak, “Belediye çalışmaları kapsamında Hakkari merkez için kamulaştırma konuları, imar planlarının uygulanamayacak fiilen bir hale gelmesi olması son 15-20 senedir. Yani şuan yol olarak gözüken yerlerin üzerinde 8 katlı apartman bulunuyor. Geçen Çevre Bakanlığımız tarafından gönderilen çevre mühendisleri öncülüğünde ekipler çalışıyor. Hakkari merkez için imar planı başlamış durumda. Hem bu fiili geriye dönülemez olan kısmı tölere edilmesi, hem de ileriye dönük elimizdeki arazi kaynakları ile kamu hizmetlerinin iyi sunulması, vatandaşlarımızın yerleşimlerinin düzgün bir şekilde gelişmesi, yolları ona göre açılması kavşak düzenlemeleri gibi imar planlamamız yapılacak.”

Karayollarında büyük yatırımlar yapılıyor

Hakkari ve ilçelerinde devam eden karayolları çalışmaları hakkında bilgiler venren Vali Toprak, “Karayolları çalışmalarında büyük çalışmalar var.  Hakkari ilimizi ve ilçelerimizi diğer il ve ilçelere bağlayan büyük çalışmalar var. Yüksekova’nın Van’a bağlanan 600-700 milyonluk bir yatırım. Şuan tüneller açılıyor. Bir taraftan Van tünelleri açılıyor. Yüksekova ile Dağlıca arasındaki yollar, esendere, üzümlü yolları bunlar önem arz eden yollar. Hem vatandaşlarımızın sınır ticareti, hem oralardaki şahsi ziyaretlere çok giden olduğu için bu yollar bizim için önem arz ediyor. Fakat bu büyük yatırımlar bazen istediğimiz hıza ulaşamıyor. Çukurca-Dağlıca yolumuz 2-3 kilometre kalmasına rağmen yine orada bir baraj projesi ortaya çıkmasıyla yeni proje gerekir hale geldi. Amacımız oraya ileri de tünelleri de olan otoban seviyesinde yollar yapmak. Fakat ilk etapta bağlantıyı kurmak. Bu bağlantıyı kurmak içinde anternatif bir proje ile en az bağlantıyı birkaç aya kadar vermemiz gerekiyor. Hem Çukurca’nın Yüksekova Havaalanına ve sınır kapıları ile bağlantısı hem de askeri manada istifade etmemiz gereken çok önemli bir yol.” Şeklinde konuştu.

ifn_0588.jpg

ifn_0592.jpg

ifn_0606.jpg

Editör: Haber Merkezi