HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ

Hakkari, il statüsünü almaya hak kazandığı 1936 yılından yaklaşk 78 sene sonra 2013 yılında Sümbül Mahallesi Hakkari- Van bulvarı üzerinde temelleri atılan ve 2014 yılı nisan ayında davul zurnalar eşliğinde çekilen halaylarla açılışı yapılan şehirler arası otobüs terminali şimdilerde depo olarak kullanılıyor.


Temelinin atıldığı ilk günden yaklaşık bir buçuk yıl süren yapım ve inşaa aşamasına kadar kent insanının büyük umutlarla baktığı terminal, şehir merkezinde meydana gelen trafik sıkışıklığı, düzensiz park ve özellikle şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan firma araçlarının park edileceği bir alan olarak tasarlanmış olsada, bu tasarı şimdilik sadece kağıt üzerinde kalmış gibi.


2 bin 500 metre kare alana kurulan ve tam olarak 2 Milyon 714 bin 566 TL’ye mal olan terminal binası, bahçesinde şehriler arası yolcu taşımacılığı yapan firma araçlarına ve kentte yaşayan bir çok işsiz vatandaşa iş imkanı sağlaması gerekirken, şimdilerde kapısına kilit vurulmuş ve deyim yerinde ise in cinin top oynadığı, eskilerin deyimiyle kuş uçmaz kervan geçmez ıssız bir yer olarak kaldı.


Firmalar yolcu taşımacılığında kullandıkları araçları kent merkezinde gelişi güzel park ederken, 78 yıllık bir zaman diliminden sonra büyük umutlarla Sümbül Mahallesi Hakkari-Van bulvarı üzerinde yapılan ve trilyonlara mal olan terminal binasının, günümüzde Hakkari Belediyesi tarafından kentin değişik cadde ve mahalle aralarına kurulacak olan sosyal yaşam alanı ve çocuk oyun parkı yapımında kullanılan malzemelerin depolanıp kaldırıldığı bir ambar olarak kullanıldığı gözlendi.


Terminal binası bahçesine boydan boya dizilen malzemelerin çetin geçen kış koşulları göz önüne alındığında bu yıl kurulmasının imkansız olduğu ön görülürken, bina bahçesinin havaların ısındığı ilkbahar mevsiminin son aylarına kadar malzeme işgalinde kalacağı tahmin ediliyor.
Trilyonluk masrafların yapıldığı terminal binasının ambar ve depo olarak kullanılmasının yanında kent insanına iş imkanı sağlamayıp trafiği rahalatmada pek bir işlev görmesede, vatandaşlar için ilkbahar, Yaz ve Sonhabar mevsimlerinde açık havada yapılan düğünlerin uğrak noktası oluyor.


Kentte hafta sonları iki gün iki gece süren düğünlerde uzun ve hareketli halayların çekildiği bina bahçesi, yapı ve mimarisi ile de terminaleden çok bir düğün salonu izlenimi vermekte.
Büyük masrafların yapıldığı ve kent insanına yeni iş kapıları açılması umuduyla hizmete giren, fakat bir türlü asıl işlev olan yolcu taşımacılığının yapılamadığı bina da şimdilik büyük bir sessizlik hakimken, Hakkari Belediyesinin bu duruma nasıl bir çözüm bulacağı merak konusu.


Hal böyle iken kentteki vatandaşta duruma tepkili. Çarşı merkezinde meydana gelen trafik sıkışıklığından, yolcu taşımacılığına, boş bırakılıp kapısına kilit vurulan otobüs terminaline kadar şikaye eden kent insanı. Terminal binasının kendilerine bir ekmek kapısı olmasını beklerken uğradıkları hayal kırıklığını dile getirerek, yetkililerden çözüm bulmalarını istediklerini kaydetti.


Kurulduğu ilk günden beri tabela bile takılmayan otogar  binasının özellikle taşıma firmalarının son iki yıldır Hakkari Van seferini yapan otobüsleri yerine küçük minibüslerlerin gönderilmesi yapılan otogarın ihtişamına gölge düşürmüş durumda.

Terminaldeki durumun yanında yolcu taşımacılğını da eleştiren vatandaşlar, kentte otobüs istediklerini kaydederek, terminal yokken Van ilinden buraya otobüs gelirdi. Şimdilerde hem otogar hem otobüslerden yoksun kaldık. Yetkililer bu duruma biran önce çözüm bulsun ifadelerini kullandılar.

Editör: Haber Merkezi