HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ

Tarihten bu yana Hakkâri’de süregelen cevizli çörek (Kade), özellikle taş fırınlarda pişirilerek evlerde sofralarının en çok talep gören yiyecekleri arasında yer alıyor. Yıllardır bu geleneği sürdürmeye çalışan kent halkı, evlerin yanı sıra Hakkâri merkezindeki fırında da çörek ustaları tarafından hazırlanan cevizli çöreklere rağbet gösteriyor.

Çörek ustası Nezir Ertuş yaptığı açıklamada, yıllardan beri cevizli çörek yapma geleneğini sürdürdüklerini belirterek, özellikle Hakkari’de yetiştirilen cevizlerin havanda dövülmesinin ardından hamurla birleşmesiyle farklı bir lezzetin ortaya çıktığını söyledi.

Ertuş : ‘’ Cevizli çörek için hazırlanan hamuru bir süre beklettikten sonra merdane yardımı ile açtıklarını belirterek, "Merdane yardımı ile açtığımız hamurun içine havanda dövülen cevizi serpip hamuru kapattıktan sonra hamurlara değişik şekiller verip tezgâha diziyoruz.

Ardından hamurların üzerine yumurtanın sarısını sürüp çörek otunu serptikten sonra bir süre dinlenmeye bırakıyoruz. Hamurlar bir süre dinlendikten sonra odun ateşinde yüksek dereceye çıkardığımız taş fırında çörekleri pişirip tezgâhlara dizerek müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz.

Aslında cevizli çörekler(Kade) kentimizde eskilerden bizlere kalan önemli bir değerdir. Bizlerde bu değeri yaşatabilmek adına elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz.

Bu açtığımız tandırı da ben 4 arkadaşım birlikte çalışıyoruz her birimizin iş bölümü ayrı ayrı herkes kendi işini sorumluğu farkında.

Günlük 300-400 yakın sadece çörek yapıp satıyoruz özelikle Kış aylarından yapılan çörekler rağbet görülüyor bizler böyle bir geleneği yaşatıp geçimizi sağladığımız için çok mutluyuz.’’ Dedi.

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi