World Weather Attribution tarafından oluşturulan analizde, bu yaz yaşanan aşırı sıcaklıkların, ABD ve Karayipler’i etkisi altına alan kasırganın ve Avustralya’da yer alan ‘Büyük Set Resifi’ndeki mercanların beyazlamasının nedeninin insanın oluşturduğu iklim değişikliği olma ihtimalinin çok yüksek olduğu ortaya kondu. Araştırmada, önlem alınmaması durumunda 2050 yılına gelindiğinde 40 derece üzerinde seyreden yaz sıcaklıklarının olağan olacağı belirtildi.

Bilim insanları, Avrupa’nın Akdeniz bölgesinde yer alan ülkeleri kavuran sıcaklıkların iklim değişikliğinden kaynaklanmış olma ihtimalinin 10 kat artış gösterdiğini açıkladı.

Araştırmaya göre küresel ısınmaya karşı önlem alınmaması durumunda, sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıkartan sıcak hava dalgalarının 2050 yılına gelindiğinde olağan olacağı belirtildi.

World Weather Attribution (WWA) tarafından oluşturulan analizde, özellikle İtalya, Hırvatistan ve Fransa’nın güneydoğusunu etkisi altına alan “Lucifer” (Şeytani) hava sıcaklıklarının insanın yol açtığı iklim değişikliğinden dolayı oluşmuş olma ihtimalinin dört kat artış gösterdiğini ortaya kondu.

Daha önce de Avrupa’da 2003 yılında 75 bin kişinin yaşamını yitirmesi, yapılan farklı çalışmalarda aşırı sıcaklıklarla ilişkilendirilmişti.

Sera gazı emisyonu ve iklim değişikliği bağlantısı

Aynı zamanda WWA’nın bünyesinde yer alan Oxford Üniversitesi’nden Friederike Otto, “yaz aylarının giderek daha da sıcaklaştığını” söylüyor.

Otto, gelecekte yaşanacak sıcaklıkların önüne geçmek için sera gazı emisyonunu azaltmanın önemini vurguluyor:

Sıcak hava dalgaları anne ve babamın büyüdüğü 1950’li yıllara kıyasla çok daha kuvvetli. Sera gazı emisyonunu düşürmek için hiçbir şey yapmazsak, geçtiğimiz yaz karşılaştığımız aşırı sıcaklıklar küçük oğlum yetişkin bir erkeğe dönüştüğünde olağan hale gelmiş olacak.

İklim değişikliğinin aşırı sıcaklara, mercan beyazlamasına ve kasırga oluşumuna etkisi

Şu ana kadar yaşanan aşırı hava olayları bütünüyle iklim değişikliği ile bağdaştırılamıyor.

Bunun sebebi ise rastlantısal aşırılıkların yaşanıyor olması.

Ancak tarihteki kayıtlara ve karbon emisyonu tarafından değiştirilmemiş iklimin bilgisayar modellemelerine bakarak aşırılıkların kıyaslaması yapıldığında, küresel ısınmanın bu aşırılıklara büyük etki görülebiliyor.

WWA’nın araştırmasına göre Haziran ayında Portekiz ve İspanya’da 64 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan orman yangınlarının iklim değişikliğinden kaynaklanıyor olması 10 kat daha muhtemel.

Avusturalya’daki Büyük Set Resifi’ndeki beyazlaşmanın sera gazı emisyonundan kaynaklanması ise 175 kat daha fazla muhtemel.

Kasırgaların da neden kaynaklandığına ilişkin araştırmalar yapılıyor; ancak bu konuda sonuca ulaşılması hem zaman alıyor hem de çok karmaşık.

Yine de bilim insanları Karayipleri ve ABD’yi bu yıl etkisi altına alan kasırgaların iklim değişikliği sonucu oluştuğundan emin.

Araştırmalara göre artış gösteren sıcaklık daha fazla yağmur ve fırtına enerjisine neden olurken, yükselen deniz seviyesi fırtınanın karanın daha da içine ilerlemesine sebep oluyor.

Şehirler, bilim insanları ve sağlık uzmanlarıyla çalışmalı

Fransa’daki İklim ve Çevre Bilimleri Laboratuvarı’nda araştırmacı olarak görev yapan Robert Vautard, sıcaklıklara karşı atılacak adımlara yönelik plan yapmanın önemine dikkat çekiyor:

Şehirlerin bilim insanları ve sağlık uzmanlarıyla beraber çalışarak sıcaklığa karşı atılacak adımlara yönelik plan yapması çok mühim; çünkü aşırı sıcaklıklar bu yüzyılın ortasına gelindiğinde olağan hale gelecek.

İklim değişikliği şimdiden toplulukları etkiliyor ve bu planlar hayat kurtarabilir.

Kaynak: The Guardian
Editör: Haber Merkezi