HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ-HİKMET TEMEŞ

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları'nın 4 Haziran tarihinde milletvekilliklerinin düşürülerek cezaevine gönderilmesini protesto etmek amacıyla Hakkari ve Edirne'den Ankara'ya düzenleyeceği 'Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü' başladı.

Hakkari ve Edirne’den eş zamanlı olarak başlatılan yürüyüşün Hakkari kolu için kente gelen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kent Milletvekili Sait Dede, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, HDP’nin MYK ve PM üyeleri, milletvekilleri ve partililer, yürüyüşün startı için sabah saatlerinde parti binası önünde bir araya geldi.Milletvekilleri ve partililer, üzerinde “Hep birlikte” yazılı önlük ve dövizlerle sık sık sloganlar attı. Polis HDP il binası ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi alırken sokak başlarında ise barikatlar kuruldu.Yürüyüşün startı HDP İl binası önünde yapılan açıklamayla verildi. Burada toplanan gruba hitap eden HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, alınan güvelik önlemlerine tepki göstererek,"Bir araya gelmemize bile izin vermiyorlar. Ancak biz yürekten bağlıyız. Kimse birliğimizi bozamaz. Yüreklerde de sokaklarda da birlikte olacağız" ifadelerini kullandı.

Sancar, “Bizim yürüyüşümüz darbeye karşı demokrasi yürüyüşüdür. Darbecilik, halkın iradesini gasp etmektir. Darbe sadece tankla, topla yapılmaz. Darbe yargıyı kullanarak, iktidarın imkanlarını kullanarak da yapılır. Her darbecinin ilk işi halkın iradesini gasp etmektir. Halkın iradesini gasp ederler, hemen özgürlükleri yok ederler. Yürüme hakkımız, mevcut Anayasa'dan kaynaklanıyor. Halkımız sağlığı bizim için çok değerlidir. Sağlık şartlarını iktidardan önce düşünüyoruz. Eğer gerçekten pandemi iktidarın sorunu olsaydı, en başta halkın sağlığını koruyacak düzenlemeleri düşünürdü. Şimdi bizim demokratik haklarımızı kullanmamız söz konusu olduğunda pandemiyi bahane ediyor" şeklinde konuştu. Sancar, konuşmasına şöyle devam etti: "HDP demokratik siyasette her şart altına var olmayı kafasına koymuştur, ruhuna yerleştirmiştir. Siyasetle, demokrasiyle ülkenin özgürlük, Kürt sorununu çözmek için buradayız. Onun için siyasetteyiz, ama iktidar siyaseti de boğmak istiyor. Bu yürüyüş demokrasi yürüyüşüdür.

Demokrasinin vazgeçilmez şartı halkın iradesine sahip çıkmaktır. Kayyım politikası en büyük darbedir. İşte biz bu iradeyi korumak için buradayız. Bu yürüyüşümüz adalet içindir. Yargıyı muhalefeti tasfiye etmek için kullanan iktidar, adaleti yelteniyor. Biz adalet için buradayız. Haksız ve hukuksuz yere milletvekillikleri düşürülen Leyla Güven için, Musa Farisoğulları ve Enis Berberoğlu için yürüyoruz. Haksız hukuksuz yere rehin olarak tutulan önceki dönem Eş Başkanlarımız Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, Abdullah Zeydan, Gültan Kışanak, hapiste tutulan bütün gazeteciler için, aydınlar için yürüyoruz. Osman Kavala için yürüyoruz. Hapiste haksız yere tutulan basın emekçileri için yürüyoruz”

Açıklamanın ardından HDP heyetinde yer alan Eş Genel Başkan Mithat Sancar ve beraberindeki milletvekilleri alkış ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine HDP’lierin araçları kentten ayrıldı.

 

 

 

 

img_4730.jpg

 

img_4731.jpg

img_4735.jpg

 

img_4742.jpg

 

 

Editör: Haber Merkezi