Çukurca Belediye Başkanı ve Katı Atık Yönetim Birliği Başkanı Ensar Dündar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Sözleşme Yöneticisi Ayşegül Mutlu, Hakkari Katı Atık Birliği Müdürü Mesrur Demir, müşavir ve müteahhit firmaların yetkilileri ile tesiste incelemelerde bulundu.

Avrupa Birliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İl Özel İdaresi Katı Atık Yönetim Birliği ve Hakkari'deki Belediyeler tarafından AkçalıBağışlı Köyleri arasında 43,4 hektarlık alana tesis kurulan tesiste çalışmalar son hızı ile devam ediyor.

Bünyesinde katı atık düzenli depolama sahası, düzensiz depolama sahalarının rehabilitasyonu, toplama ayırma tesisi, kompost tesisi, sızıntı suyu arıtma tesisi, tıbbi atık sterilizasyon tesisi bulunan Entegre Katı Atık Tesisi 2049 yılına kadar Hakkari ve ilçe belediyelerinin hizmetinde girecek.

İncelemede bulunan Çukurca Belediye Başkanı ve Katı Atık Yönetim Birliği Başkanı Ensar Dündar gazetecilere yaptığı açıklamada Hakkari Entegre Katı Atık Tesisi inşaatının yüzde 85’nin tamamlandığını Ağustos ayında da hizmete açılacağını söyledi.

Entegre Katı Atık Tesisi ile Hakkari’nin çöp sorunun çözüme kavuşturulacağını belirten Dündar, şunları kaydetti.

'' Katı Atık Entegre Tesisimiz 30 yıl boyunca ilimize hizmet etmiş olacak. Bu proje sayesinde ilimizin çöp sorununu çözmüş olacağız. Ve Hakkarimiz artık çevre temizliğine kavuşmuş olacak. Tesisimizin yüzde 85'i Avrupa Birliği, yüzde 15'i Çevre Şehircilik ve İklim Değişkiliği Bakanlığı ve Hakkari Belediyeleri ve İl Özel İdaresi Katı Atık Yönetim Birliği tarafından finanse edilmektedir. İlimize şimdiden hayırlı ve uğurlu olsun. Bu projenin bu aşamaya gelmesinde emeği olan herkese teşekkür ederim"

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Sözleşme Yöneticisi Ayşegül Mutlu ise Hakkari ve ilçelerinin 30 yıllık çöp sorunu çözecek olan tesisin tamamlanma aşamasında olduğunu söyledi.

Hakkari’de Avrupa Birliği Destekli 40 milyon Avroluk yatırım yapıldığını belirten Mutlu, Projenin Hakkari nüfusunun tamamına hitap edeceğini kaydetti.

Mutlu, '' Entegre Katı Atık Tesisi şantiyesi 3 yıldır devam ediyor. Yaklaşık 6 yıldır emek verdiğimiz bir proje bu. Önümüzdeki yıl kesin kabulü yapılacaktır. Bu yıl Ağustos ayında da Hakkari Katı Atık Birliğine teslim edilecektir. Şimdiye kadar Hakkari ve ilçelerinde vahşi depolama yöntemi ile bertaraf edilen katı atıklar bundan sonra düzenli depolama sistemi ile modern yöntemler ile bertaraf edilecektir. Yüksekova’da da Atık Su Arıtma Tesisimiz bulunmaktadır. Onun da yaklaşık 10 milyon avroluk bir bütçesi var. Hakkari ilimize Avrupa Birliği Kapsamında yaklaşık 40 milyon Avroluk bir yatırımımız bulunmaktadır. Emeği geçen belediyelerimize, müşavir firmalarımıza müteahhit firmalarımıza teknik anlamda çalışan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum''AA

mg-1121-kopya.JPGimg-1086.JPGimg-1130.JPG

 

Editör: Haber Merkezi