HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Hakkari’nin en önemli kültürlerinden biri olan, köklü bir tarihi olan Kiras ve Fistan’a her geçen gün a ilgi artıyor. Özellikle düğün, nişan ve kına gibi özel günlerde giyilen yöresel kıyafetler, kentteki esnafın yüzünü güldürdü. 

Haftada 25’den fazla düğünün olduğu Hakkari’de gerek hediye olarak ve gerekse giyilmek üzere satın alınan kıyafetler, her ne kadar cep yaksa da vatandaşların “Kiras/Fistan”a her geçen gün talebi artıyor. 

 Kentte 25 yıldır esnaflık yapan Kerem Aşkan, yöresel kıyafetlere kadınların yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, kıyafetlerin 50 ile 380 lira arasında değiştiğini belirtti. Aşkan, “Hakkari’de yaklaşık 8 ay düğünlerle geçer. Kentte yaklaşık ortalama haftada 25’den fazla düğün oluyor. Ve bu düğünlerde vatandaşlarımız gerek hediye olarak aldıkları gerekse düğün, nişan ve kına gecelerinde giyecekleri kıyafetleri mağazalarımızda kumaşını beğenerek diktiriyor. Çeşitlerimiz çok. Vitrinlerimiz renga renk çeşitler bulunuyor. Yani çeşitleri bol getiriyoruz. Çünkü her insanın kendine has beğendiği kıyafet oluyor. Her insanın zevkine göre de çeşitleri bulunduruyoruz. Bu durumdan hem biz seviniyoruz. Hem satın alan vatandaşlarımız memnun kalıyor. Hem yöresel kıyafet diken terzici arkadaşlarımız kazanıyor, hem de Hakkarimizin ekonomisi kazanıyor. Yani esnafımızın yüzü gülüyor. Düğünler oluyorsa satış oluyor. Düğünler yoksa satışta yok. Kentte yaşayan bazı kadınlar günlük yaşamda da sürekli kullanıyorlar. Bu genelde kırsal kesimlerde görünüyor. Bizler çok şükür satışlarımızdan çok memnunuz. Allah bereketini versin.” Dedi. 

dsc_8990.jpg

Düğün alışverişi için gelen vatandaşlar ise, “Kiras,Fistan”nın Hakkari’nin kültür parçası olduğunu dile getirdi.  Özel günlerde giydiklerini belirten vatandaşlar, “ Düğünlerimizde giydiklerimiz yöresel kıyafetlerimiz bizim vazgeçilmezimiz. Kiras/Fistan Hakkari’nin geçmişinden bu güne gelen bir gelenek. Ve bu geleneği biz yeni nesillerde yaşamaya ve yaşatmaya çalışıyoruz. Düğünümüz var. Düğünümüzde giymek ve kız tarafına hediye yöresel kıyafet almak için geldik. Burada çeşitler çok beğendiklerimizi hem hediye edeceğiz. Hem de düğünümüz de giyeceğiz. Böyle bir kültüre sahip olduğumuz için çok mutluyuz.”

dsc_8989.jpg

dsc_8988.jpg

dsc_8993.jpg

Editör: Haber Merkezi