HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ

Hakkari'de geçmişten beri süre gelen toprak damlı evler son yıllarda azalmış olmasına rağmen hala bir çok mahallede varlığını sürdürüyor.

Hakkari’de bölgede sayıları çokça bulunan toprak evlerde hayatlarını sürdüren vatandaşlar, kış mevsimi ve ilkbahar aylarında oluşan su sızıntılarına karşı ilginç yöntemlere başvuruyor. Su sızıntılarına karşı naylon brandaları evlerinin damını kaplayacak şekilde bırakan vatandaşlar, naylonlara doldurdukları toprakları branda üzerine bırakıp rüzgarlı havalarda uçmasına engel olurken, vatandaşların bu yöntemi sayesinde evlerinde daha huzurlu ve güvende yaşamasını sağlıyor.  
 
Bu yöntem hem kent merkezinde yaşayan vatandaşlar, hem de kırsal kesimde yaşayan vatandaşların vazgeçilmez çözümü oldu. İlkbahar ve sonbahar aylarında evlerini aşırı yağışlardan korumak için toprak evlerin damlarına naylon çektiklerini söyleyen vatandaşlar, naylonların uçmaması için de üzerlerine toprak doldurulmuş poşet bıraktıklarını söyledi. Birçok evde bu şekilde tedbir alındığını belirten vatandaşlar, “Bu yapmış olduğumuz yöntem hem köylerde yaşayanlar hem de şehirde toprak evde yaşayan vatandaşların vazgeçilmez çözümü oldu. Bu teknik sayesinde ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde aşırı yağışlardan dolayı toprak evler damlıyor ve oturulmaz hale geliyor. Biz de damlarımıza su geçmemesi için, naylon örtülerle kapatıyoruz ve naylonların uçmaması içinde poşetlere doldurduğumuz toprağı üzerine koyarak korumaya çalışıyoruz”dediler.

Editör: Haber Merkezi