HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ-

Hakkari'de tüketimi oldukça fazla olan ve adeta yöre halkı ile bütünleşen sarma sigaranın hammaddesi olan tütünün üretim süreci meşakkatli olmasına rağmen, yüzyıllardır Hakkari'de vazgeçilmeyen bir uğraş haline geldi.


Başta Hakkari'nin Şemdinli ve Çukurca ilçelerine bağlı köyler olmak üzere Hakkari'nin kırsal kesimlerinde çiftçiler kendilerine yetebilecek kadar tütün yetiştirmektedir.


Üretim süreci meşakkatli olmasına rağmen sarma tütünün alışkanlığından dolayı üretildiğini ifade eden Esat Kılınç isimli vatandaş  Hakkari'deki alışkanlığından dolayı çokça tüketildiğini ifade etti.
Üretilen tütünün sadece kışın kendilerine yettiğini, bir dahaki sene yine sadece kendilerine yetecek miktarda üretildiğini ifade eden Kılınç , tütünün kaliteli ve güzel olması için üretim sürecinde çok titiz çalışılması gerektiğini belirtti.


Fidan halinde dikilmesinden kurutulup içilecek kıvama gelene  kadar geçen sürecin ne kadar zor olduğunu belirten Kılınç klosunun 100 liraya kadar çıktığını ve satılması için çarşı pazarlarda yer aldığını belirtti.


Kılınç yaptığım iş  çok zahmetli kendi pazarlama amacıyla bu işi yapmadığını  sadece ürettiği tütünü kendisinin  kullandığını söyledi.

 

Editör: Haber Merkezi