HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Hakkari’de İl Milli Eğitim ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından uygulanan "Beyaz Bayrak ve Beslenme Dostu Okul” projeleri kapsamında 2018-2019 eğitim-öğretim yılında beslenme, temizlik ve hijyen kurallarına uyan okullara "Beyaz Bayrak” ve “Beslenme Dostu Okul” sertifikası hak kazanan okullara ödülleri törenle verildi. 

Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen bayrak ve sertifika teslim törenine Vali İdris Akbıyık, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. Hamdullah Kara, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür, kurum müdürleri, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı. 

basliksiz-1-008.jpgVali Akbıyık: “Hedef her alanda gelişmiş ülke standartları yakalamak”

Sertifika töreninde konuşan Vali İdris Akbıyık, Hakkari’de hedeflerinin sağlıkta, eğitimde, beslenme ve çevre konusunda gelişmiş ülke standartları yakalamak olduğunu kaydetti. 

Hakkari’de sağlıklı nesillerin yetişmesi için tüm okulların “beyaz bayrak” ve “beslenme dostu” olması gerektiğini, bu prensipleri ve standartları yakalayabilmesi için de herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğinin altını çizen Vali Akbıyık; “Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığımızın yapmış olduğu protokol çerçevesinde okullarımızın “beyaz bayrak” sertifikası ve “beslenme dostu okul” sertifikaları almaları çocuklarımızın sağlıklı yaşamı, sağlıklı beslenmesi, sağlıklı bir eğitim çevresine sahip olmasıyla gelecekte dünya standartlarında sağlık anlamında da beslenme anlamında da en iyi seviyeye ulaşacağımıza inanıyorum. Beslenmekte bir kültür. Eğer okulda, ailede, toplumda sürekli zararlı yiyecekler alıyorsanız, zararlı şeylerle besleniyorsanız, asitli içecekler ile besleniyorsanız mutlaka obez oluyorsunuz. Bizim Hakkari’de bütün okullarımızın “beslenme dostu ve beyaz bayrak” sahibi olması gerekiyor. Eğer bu taşıması gereken bir standartsa, doğru ve faydalı bir standartsa bunu hep beraber bütün okullarımızda bütün öğretmenlerimizin, yöneticilerimizin gayretleri ile yapmamız gerekiyor. Dünyanın belli standartları var. Sağlık konusunda, eğitim, beslenme ve çevre konusunda gelişmiş ülke standartları öncelikle hedef bu standartları yakalamak. Daha sonraki hedefte Atatürk’ün belirttiği gibi çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkmak. Beslenme konusunda mutlaka Hakkari olarak bazı eksiklikler olabilir ama en azından Hakkari’de çok obez insan görmüyoruz. Batı ortalamalarına baktığımızda iyi bir durumdayız. Sağlıklı bir yaşama, hayata geleceğe sahip olma bakımında beslenme çok önemli. Ama Beyaz Bayrak konusu mutlaka okullarımızın bu belirlenen prensipleri, standartları yakalaması gerekiyor. Bugün burada “Beyaz Bayrak” ve “Beslenme Dostu” sertifikaları alacak olan okullarımızı kutluyorum.” dedi.

dsc_2287.jpg

Dr. Kara: “Sertifika alan okul sayısının katlanarak artması için çalışacağız”

İl Sağlık Müdürü Dr. Hamdullah Kara ise sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi konusunda sertifika alan okul sayısının katlanarak artması için İl Sağlık Müdürlüğü olarak çalışmalarına ara vermeden devam edeceklerini kaydetti.

Kara, “Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarının temizlik ve hijyen konusuna teşvik edilmesi, okul sağlığının daha iyi düzeye çıkarılması, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi ve obezite ile mücadelede yeterli ve dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması amacıyla Sağlık Bakanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında "Beyaz Bayrak ve Beslenme Dostu Okul İşbirliği Protokolü" imzalanmış olup “Beslenme Dostu Okullar Projesi” başlatılmıştır. Dolayısıyla sağlıklı nesiller yetiştirmek amacıyla ülkemizde yürütülen “Beslenme Dostu Okullar Projesi” programı önemli bir projedir. Sertifika alan okul sayısının her geçen gün katlanarak artması için İl Sağlık Müdürlüğü olarak çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz.  Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın gelecekteki yaşamlarında kronik hastalıklarla karşılaşma riskini azaltmak amacıyla İlimizde programa dahil olmayan okullarında programa başvurmaları bekliyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Müdür Gür: “Beyaz bayraklı okul sayısı 62’ye çıktı”

İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür ise 2006 yılında “Beyaz Bayrak",  2010 yılında ise "Beslenme Dostu Okul" projelerinin hayata geçirildiğini hatırlatarak, projeler kapsamında 2018-2019 yılında yapılan denetimlerde beslenme, temizlik ve hijyen kurallarına uyduğu belirlenen 17 okulda "Beslenme Dostu Okul” ve 36 okul da ise “Beyaz Bayraklı Okul” sertifika almayı hak kazandığını söyledi. 

Daha önce 26 okulun bu belgelere sahip olduğunu belirten Gür, 2018-2019 yılında başarı oranı yüzde otuz artarak beyaz bayraklı okul sayısı 62’ye kadar çıktığını vurguladı. Gür, “Yine bu okullarımızdan 17 tanesi Beslenme Dostu Okul projesinde başvuru yaparak ilimizde ilk defa Beslenme Dostu Okul Sertifikasını almaya hak kazanmıştır. Bu çalışmalar devam edecektir. Diğer okullarımızın da beyaz bayrak ve beslenme dostu okul standartlarını yakalaması gerektiğini sizlerin huzurunda ifade etmek istiyorum. Beslenme Dostu Okul ve Beyaz Bayrak Sertifikası almaya hak kazanan okullarımızın bunu başardıklarını görüyoruz.  Okul idarecilerimizin bu yöndeki gayretlerinin devamını umuyor, yaptığınız çalışmaların diğer okullarımıza da örnek olmasını diliyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Vali İdris Akbıyık ve beraberindeki protokol üyeleri beslenme, temizlik ve hijyen kurallarına uyan okullara beyaz bayrak ve sertifikaları verildi. 

2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDA BEYAZ BAYRAK SERTİFİKASI ALAN OKULLAR:

1-Hakkari Güzel Sanatlar Lisesi, 
2-TOBB Mesleki ve Eğitim Merkezi
3-Hakkari Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 
4-Hakkari Rehberlik ve Araştırma Merkezi,  
5-Vali Lütfullah Bilgin İlk –Ortaokulu,
6-Hakkari Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi,
7-Milli Eğitim Vakfı İlk –Ortaokulu, 
8-Hakkari Anadolu Lisesi, 
9-Papatya Anaokulu,
10-Berfin Anaokulu 
11-Akçalı Anaokulu, 
12-Bağışlı Anaokulu, 
13-Zap İlk-Ortaokulu, 
14-Taşbaşı İlk- Ortaokulu, 
15-Teknokent Koleji, 
16-Selahattin Eyyubi İlk- Ortaokulu, 
17-Yüksekova  Yeni Mahalle İlkokulu, 
18-Yüksekova Anadolu Lisesi, 
19-Yüksekova  Esenyurt İlkokulu,
20-Şemdinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 
21-Şemdinli Cumhuriyet Ortaokulu,
22-Şemdinli Sabri Özel Anadolu Lisesi, 
23-Şemdinli Tekeli Köyü İlkokulu 
24-Şemdinli Yaylapınar İlk-Ortaokulu, 
25-Şemdinli İMKB Anadolu Lisesi, 
26-Şemdinli Çatalca Köyü Soğuksu Mezrası İlk-Ortaokulu, 
27-Şemdinli Yavuz Selim İlk- Ortaokulu, 
28-Çukurca Mükerrem Akhanlı YBO, 
29-Çukurca Gündeş Köyü Şehit Polis Murat YATARKALKMAZ İlkokulu, 
30-Çukurca Çığlı Köyü Anaokulu, 
31-Çukurca Atatürk İlkokulu, 
32-Çukurca Cumhuriyet İlkokulu, 
33-Çukurca Anaokulu,
34-Çukurca Emir Şaban İmam-Hatip Ortaokulu, 
35-Çukurca Vali Erdoğan Gürbüz Anaokulu,
 36-Çukurca Şehit Astteğmen Salim İZLEYEN İlkokulu

2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDA BESLENME DOSTU OKUL SERTİFİKASI ALAN OKULLAR:

1- Hakkari Kız İmam-Hatip Anadolu Lisesi, 
2- İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 
3- Fatma Aliye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 
4- Hakkari Anadolu Lisesi 
5- TOBB İlkokulu –Ortaokulu, 
6- TOBB Hüseyin Çelik Anadolu İHL, 
7- Hakkari Fen Lisesi, 
8- 23 Nisan İlk–Ortaokulu, 
9- Gazi Mustafa Kemal Paşa Anaokulu
10- Sümbül Anaokulu, 
11- Gazi Mustafa Kemal Anadolu Lisesi 
12- Şehit Erol Olçok İlk–Ortaokulu, 
13- Atatürk İlk–Ortaokulu
14- Yüksekova  TOKİ Anadolu Lisesi, 
15- Yüksekova  İsmet Alkan Anadolu Lisesi
16- Yüksekova  5 Mayıs İlkokulu, 
17- Yüksekova Esendere Çok Programlı Anadolu Lisesi

dsc_2166-001.jpg

dsc_2212.jpg

dsc_2221.jpg

dsc_2234.jpg

dsc_2242.jpg

dsc_2246.jpg

dsc_2267.jpg

dsc_2253.jpg

dsc_2269.jpg

dsc_2286.jpg

Editör: Haber Merkezi