HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Cumhurbaşkanlığı’nın 100 Günlük İcraat Programı kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı'nın ortak çalışması sonucu başlatılan Deneyap Teknoloji Atölyeleri Projesi’nde yararlanmak isteyen binlerce öğrenci Adana, Ankara, Antalya, Edirne, Eskişehir, Erzurum, İzmir, Konya, Manisa, Muğla Trabzon ve Hakkari’de uygulamalı sınavda ter döktü. 

Hakkari’de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait Spor Salonu’nda 2 seans şeklinde düzenlenen proje uygulama sınavında 427 öğrenci uygulamalı sınav heyecanı yaşadı. Burada kendilerine verilen karton, plastik kapak, CD, pipet, cetvel, ahşap çubuk, makas, balon ve yapıştırıcı malzemeleri ile en uzağa gidebilen bir tasarım araç yapması istendi. 

Öğrenciler kendilerine dağıtılan materyaller ile en güzel ve en iyi araç tasarımını ortaya çıkarmak için yarıştı. Belirlenen süre sonunda öğrenciler tamamladıkları projelerini jüri üyelerine anlattı. Jüri üyeleri öğrencilerin ortaya çıkardıkları tasarımlarının yanı sıra kendini ifade edebilme, özgün düşünme, yenilik katabilme, konu ile ilgili bilgi sahibi olma becerileri dikkate alarak değerlendirme yaptı.

deneyap-sinav-(7).jpg

murat-koca-002.jpgYapılan sınavlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Öğretim Görevlisi Murat Koca, 17 Mart’ta yapılan yazılı sınavı başarı ile geçen öğrencilerin uygulamalı sınava tabi tutulduğunu anlattı. 

Her iki sınavın ortalamasının ele alınıp Deneyap Atölyeleri’nde eğitim alacak olan öğrencilerin 15 Mayıs’ta belirleneceğini vurgulayan Koca, Hakkari’de geleceğin teknoloji yıldızlarının burada yetişeceğini kaydetti. 

Koca: "Sayın Bakanımız Varank'a ve Valimiz Akbıyık'a teşekkür ederiz"

Yapılan uygulamalı sınavda 457 öğrencinin ter döktüğünü belirten Koca, “2 seans şeklinde yaptığımız uygulamalı sınavımıza sabah oturumuna 4 ve 5’inci sınıflar, öğleden sonraki oturuma da 7 ve 8’inci sınıflardaki öğrencilerimiz katılarak, kendilerine dağıtılan materyaller ile en güzel ve en iyi araç tasarımını ortaya çıkarmak için yarıştı. Burada jüri üyelerimiz öğrencilerimizin ortaya çıkardıkları çalışmaları değerlendirdi. Mart ayının 17’sinde yapılan yazılı sınav ile bugün yaptığımız uygulamalı sınavın ortalamaları ele alınacak ve sonuçlar 15 Mayıs’ta açıklanacak. Yazılı sınavın yüzde 70’i, uygulamalı yapılan sınavın 30’u alınarak ortalamalar açıklanacak. Ve başarılı olan öğrencilerimiz Gençlik Merkezi’nde kurduğumuz Deneyap Teknoloji Atölyesi’nde eğitime başlayacak. Eğitimleri ise Haziran ayı başı itibari ile planlıyoruz. Türkiye’deki 12 ilden biri olduk. Bölgemizde sadece Hakkari’de var bu uygulama. Bu bizim için çok önemlidir. Hakkari’ye güzel bir örnek olur. Pilot il olarak belirlenen 12 ilden bir tanesinin Hakkari’nin açıklanması bizleri çok mutlu etti. Bu anlamda bizlere bu imkanı veren Sayın Bakanımız Mustafa Varank’a ve bu konuda emek harcayan Sayın Valimiz İdris Akbıyık’a teşekkür ederiz.” dedi.

Hakkari’de beklentilerinin üzerinde bir ilginin oluştuğunu belirten Müdür Koca, “Hakkari adına çok güzel şeyler olacak. Bu konuda çok umutluyuz. Burada çok yetenekli çocuklarımız var. Böyle bir imkanın Hakkari’mize de tanınması çok önemli. Bölgede ilk olarak Hakkari’de yapılması ilgiyi de beraberinde getirdi. Hakkari merkez ve ilçelerimizin yanı sıra Van ilinden de başvurular oldu.” ifadelerini kullandı.  

Uygulama sınavının yapıldığı merkeze giden Vali Yardımcısı Mustafa Pala, burada ilgililerden bilgi aldıktan sonra sınava giren öğrenciler ile bir araya geldi. Öğrenciler ile yakından ilgilenen Pala, hazırladıkları projeleri yakından inceledi.  

Vali Yardımcısı Pala'ya, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Koca, Gençlik ve Spor İl Müdürü Reşit Güldal, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür' ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Salih Kaya'da eşlik etti. 

ÖĞRENCİLER DENEYAP’TA NELER ÖĞRENECEK?

Deneyap eğitim modeli, iki yaş grubundaki öğrencilerin girişimcilik, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, karmaşık problemleri çözme, etkili iletişim ve takım çalışması gibi becerileri kazanmalarına yönelik olarak tasarlandı. Denayap’ta, ortaokul ve liseye başlangıç çağındaki gençler, Tasarım-Üretim, Robotik-Kodlama, Elektronik Programlama, Yazılım Teknolojileri, Havacılık ve Uzay Teknolojileri gibi alanlarda eğitimler alacak. Toplamda 3 yıl, hem temel teknoloji yetkinlikleri ve özel ilgi alanlarında derinleşme, hem de proje üretme kabiliyeti elde edecek olan öğrenciler, bu gelişim süreci sonunda geleceğin teknoloji yıldızları haline gelecek. Deneyap, ilk etapta 12 ilde hayata geçiyor. Diğer şehirlerde de atölyeler hızlı bir şekilde açılacak.  Deneyap, 2020 yılı sonuna kadar tüm illerde gençlerle buluşmuş olacak.

deneyap-sinav-(1).jpg

dsc_0800.jpg

dsc_0847.jpg

dsc_0855.jpg

deneyap-sinav-(3).jpg

deneyap-sinav-(2).jpg

d5zw4t4w4ay0n_j.jpg

d5zw8d-xoaauwbx.jpg

deneyap-sinav-(8).jpg

deneyap-sinav-(9).jpg

deneyap-sinav-(10).jpg

deneyap-sinav-(11).jpg

Editör: Haber Merkezi