HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ-HİKMET TEMEŞ

Engebeli araziler ve yüksek dağlarla çevrili, verimli topraklarında nar, incir ve Trabzon hurması gibi ürünlerin yetiştiği Çukurca'da, geleneksel yöntemlerle pirinç de üretiliyor. 

Çiftçiler orakla pirinç hasadı yaparken, köyde bulunan kadınlar ise ev işlerinin yanından erkeklere tarlada yardım ediyor. 

Narlı köyünde yetiştirilen pirinç alanları dağlık ve engebeli arazi olduğundan dolayı biçerdöverin giremediği tarlalara köylüler kendi aralarında kadınlı erkekli pirinç hasadını orakla yapıyor. 

Yüzyıllardır geleneksel yöntemlerle pirinç hasadı yapan çiftçiler oraklarla biçtikleri pirinci toplayarak traktörlerle meydanlara getirip, traktörle eziyor. 

Ezme işleminden sonra samanları ayıran vatandaşlar daha sonra pirinci toplayıp güneşe bırakıyor. Güneşe bırakılan pirinç taneleri 15 gün aradan sonra kuru vaziyetine geldikten sonra değirmene götürüp eleniyor. Verimin bu sene iyi olduğunu söyleye çiftçiler, pirincin genelde yaşadıkları bölgede yetiştiğini ve zahmetli emek isteyen bir iş olduğunu belirtiler. 

Çiftçilerden Reşit Korkmaz kendisinin rençberlikle uğraştığını ve Narlı köyünde yaşadığını söyledi. Pirinç hasat zamanının başladığını ve komşularla birlikte biçtiklerini belirten Korkmaz şunları kaydetti., ‘’Pirinci biçiyoruz. Ondan sonra biçtiklerimiz pirinci topladıktan sonra üstünden traktörler gezdirdikten sonra pirincimiz dökülüyor. Pirincimiz toplandıktan sonra değirmene götürüp öğütüyoruz. Bunun dışında köyde arıcılıkla uğraşıyorum. Köyümüzde meyveler bol ve çeşitli. Özelikle nar, incir ve üzüm bunları da Hakkari merkeze götürüp satıyor aile bütçesine kakı sağlıyoruz. İşimiz çok zahmetli fakat severek yaptığım için bana zor geliyor. Bu işler bize babamızdan dedelerimizden kalan bir miras gibi bizi için. Terlediğim halde bana zor gelmiyor; çünkü severek yapıyorum. Alın teri bizim için her zaman kıymetlidir. Biçtiğimiz pirinci daha kaliteli, daha doğal ve sağlıklı olduğu için piyasadaki ürünlerden daha yüksektir fiyatı.

 Korkmaz'ın eşi Ayşe Korkmaz ise Narlı köyünde yaşadıklarını ve yaşamları çiftçilik üreticilik üzerine olduğunu söyledi. Ayşe Korkmaz pirincin hasad zamanı olduğundan komşuları akrabaları kendilerine yardıma geldiğini anımsattı. Ev işleri dışında tarlada eşine yardım edip çiftçilik yaptığını kaydeden Korkmaz şunları aktardı. ''Sonbahar mevsimi yaklaştı. Yağışlar ürünlerimize zarar vermemesi için hep birlikte el birliği ile çalışıyoruz.7 çocuğum var. Onlarda bize yardıma geliyor çoğu zaman.'' ​

Editör: Haber Merkezi