HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Hakkari İl Tarım ve Orman Müdürü Vahap Şimşek, Hakkari Valiliği İl Özel İdaresi’nin desteği ile hayata geçirdikleri “Mandacılığı Geliştirme Projesi”, “Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi” ve “Arıcılığı Geliştirme Projesi” hakkında bilgiler verdi.

2018 yılında da bu projeler kapsamında çiftçilere destek verildiğini hatırlatan Müdür Şimşek, amaçlarının bölgede hayvancılığın gelişmesine katkı sağlamak olduğunu kaydetti.

Çiftçilere hayvancılık ve tarımda önemli desteklerin yapıldığını anımsatan Şimşek, 2019 yılında da bu desteklerin devam ettiğini belirterek, “İldeki çiftçiye aynı yıl içinde verilen hayvanların yavru vermesi ile ilk yıldan itibaren yavru, süt ve erkek yavruların satışı ile gelir elde etmelerini sağlamaktır.  İlimizde 377 bin hektar mera alanı varlığı ile özellikle küçükbaş hayvancılığın çok az masraf ile yapılabildiği nadir yerlerden biridir. Meralarımızda çok sayıda endemik bitkinin yetişmesi ve mera kalitesinin yüksek olması nedeni ile ilimizde yetiştirilen hayvanların eti ve sütü ile et ve süt ürünleri çok kaliteli olmaktadır.  İlimizde mera kapasitesinin tam kullanılması durumunda 5 milyon küçükbaş hayvanın yetiştirilebileceği bir kapasiteye sahiptir. Zaten 90’lı yıllarda 2 Milyon Küçükbaş hayvanın yetiştirildiği ilimizde geçmiş kayıtlarımız bulunmaktadır. Son zamanlarda gerek terör olayları nedeni ile gerekse bölge halkının kent yaşamına özenmesi nedeni ile köyleri terk etmesi özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini azaltmıştır. Son yıllarda Bakanlığımızın Genç Çiftçi Projeleri ve Valiliğimizin yerel kaynaklardan Desteklediği Hayvancılığı Geliştirme Projeleri ile Köyde yaşayan çiftçilerimizin ve Köylerine Dönmek isteyen çiftçi vatandaşlarımızın gelir elde etmesini sağlamak amacı ile çok ciddi projeler uygulamaya konulmuştur.” dedi.

Şimşek, şimdiye kadar çiftçilere Mandacılığı Geliştirme Projesi kapsamında 18 aileye 72 dişi manda dağıtımının gerçekleştirildiği, Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi ile 27 aileye 540 koyun ve 27 koç, 20 aileye 400 keçi ve 20 teke dağıtımının yapıldığını ve Arıcılığı Geliştirme Projesi kapsamında ise Hakkari merkez köylerinde belli bir ölçekte arıcılık yapan çiftçiler öncelikli olmak üzere uygun Arı yetiştiriciliği yapılan köylere 800 Adet arılı kovan alımı gerçekleştirildiği vurgulandı.

Müdür Şişmek, desteklenen projeler kapsamında verilen hayvanların peşinatsız ve 2 yıl ödemesiz ardından 3 yıl, 3 eşit taksit ile geri ödemeli olacağını açıkladı.  

hayvancilik-(3).jpg

hayvancilik-(1).jpg

hayvancilik-(2)-001.jpg

Editör: Haber Merkezi