- Hakkari12 °C
YÖK bahar yarıyılı eğitim ve öğretimine ilişkin yeni soruları yanıtladı
Kanaat Önderi Fırat 50 Bin TL bağışta bulundu
Çağlar madencilik ekibi 4 kişiyi kurtardı
Açık öğretim okullarına kayıt işlemleri 3 Nisan'a kadar uzatıldı
78 yıllık tazgahta Hakkari'nin kültürünü yansıtan ürünler dokunuyor
Başkan Büyüksu’dan Vali Akbıyık’a ziyaret
Hakkari'nin çöp sorunu Entegre Katı Atık Tesisi ile son bulacak
Ukraynalı kadın doktor Olena, Hakkari'de görev yapıyor
Hakkarigücü Kadın Futbol Takımı'nın hedefi şampiyonluk
Hakkari'deki Cilo buzullarında erime artarak devam ediyor
Hakkari 9 ayda 78 bin 387 turisti ağırladı
Vali Akbıyık: 15 mahalleye 25 kilometre asfalt yaptık
Hakkari Valiliği vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı
Hakkarili güreşçiler, kamp kurdukları 2 bin 500 rakımlı mezrada müsabakalara hazırlanıyor
Hakkari kiliminin her motifi ayrı bir anlam taşıyor
- 11:39 - Hakkarigücü Kadın Futbol Takımı, Brezilyalı kaleci transfer etti
- 11:27 - Zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Nisan'da sona erecek
- 10:35 - Ülkelere göre oruç tutma süreleri
- 13:19 - Hakkari'de çığ nedeniyle kapanan köy yolu 2 günlük çalışmayla açıldı
- 12:09 - İşsizlik rakamları açıklandı
- 11:47 - Türkiye Futbol Federasyonu, liglerde küme düşecek takım sayılarını karara bağladı
- 20:35 - Av. Abdülmecit Tarhan AK Parti Aday adayı oldu
- 14:50 - Hakkari'deki kayak merkezi ilkbaharda da kayakseverlerin hizmetinde
- 12:10 - Askerlik işlemleri e-Devlet'ten yapılabilecek
- 11:30 - Türkiye şampiyonu Yüksekovalı kayakçılar davul zurnayla karşılandı
- 05:36 - Hakkarili çocuklar, "Altyapı Gelişim Projesi" ile kayak öğreniyor
- 22:20 - Hakkari'deki Yardım Tırı deprem bölgesine uğurlandı
- 15:24 - YSK oy kullanılacak gümrük kapılarını belirledi
- 12:09 - Vali Akbıyık, Nevruz programına katıldı
- 11:45 - Sağlıkta 42 bin 500 yeni personel istihdam edilecek
Aslan Değirmenci / Hakkari Vergi Dairesi Müdürü





Gerçek faydalanıcı bildirimi nedir?
Gelirlerin/servetlerin arkasındaki gerçek isimlerin bilinmesi vergi kaçakçılığı ile mücadele açısından büyük önem arz etmektedir.
13 Temmuz 2021 tarihli ve 31540 sayılı Resmi Gazete'de 529 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin gerçek faydalanıcı bilgisinin güncel, tam ve doğru bir şekilde tespit edilebilmesi amacıyla gerçek faydalanıcının belirlenmesine ve bildirilmesine ilişkin olarak bildirim zorunluluğu getirilen mükelleflerin kapsamı, bildirimin şekli, bildirimde bulunulacak dönem, bildirim verme zamanı, bildirimin gönderilme usulü ile uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasların belirlenmesi bu Tebliğin konusunu teşkil etmektedir.
Gerçek faydalanıcı nedir?
Tüzel kişi veya tüzel kişiliği olmayan teşekkülleri nihai olarak kontrolünde bulunduran ya da bunlar üzerinde nihai nüfuz sahibi olan gerçek kişi veya kişileri ifade etmektedir.
Gerçek faydalanıcı bilgisi bildirimi verme zorunluluğu getirilenler kimlerdir?
a) Kurumlar vergisi mükellefleri,
b) Kollektif şirketlerde şirketi temsile yetkili kimse veya ortak, eshamsız komandit şirketlerde komandite ortaklardan biri ve adi ortaklıklar adına en yüksek ortaklık payına sahip kişi, Türkiye’de yönetim merkezi olan veya Türkiye’de mukim yöneticisi olan yabancı ülkede kurulmuş trust ve benzeri teşekküllerin yöneticileri, mütevellileri veya temsilcileri,
c) Tedbirler Yönetmeliğinde 11/10/2006 tarihli ve 5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunun uygulanmasında yükümlü sayılan kurumlar,
Vermek zorundadırlar.
Gerçek faydalanıcının nasıl belirlenecektir?
(1) Tüzel kişilerde;
a) Tüzel kişiliğin yüzde yirmi beşi aşan hissesine sahip gerçek kişi ortakları,
b) Tüzel kişiliğin yüzde yirmi beşi aşan hissesine sahip gerçek kişi ortağının gerçek faydalanıcı olmadığından şüphelenilmesi veya bu oranda hisseye sahip gerçek kişi ortak bulunmaması durumunda, tüzel kişiliği nihai olarak kontrolünde bulunduran gerçek kişi ya da kişiler,
c) (a) ve (b) bentleri kapsamında gerçek faydalanıcının tespit edilemediği durumlarda, en üst düzey icra yetkisine sahip gerçek kişi ya da kişiler,
gerçek faydalanıcı olarak kabul edilerek bildirime konu edilir.
(2) Tüzel kişiliği olmayan iş ortaklıkları gibi teşekküllerde;
a) Tüzel kişiliği olmayan teşekkülleri nihai olarak kontrolünde bulunduran gerçek kişi ya da kişiler,
b) (a) bendi kapsamında gerçek faydalanıcının tespit edilememesi halinde tüzel kişiliği olmayan teşekkül nezdinde en üst düzeyde icra yetkisine sahip gerçek kişi ya da kişiler,
üst düzey yönetici sıfatıyla gerçek faydalanıcı olarak kabul edilir ve bildirime konu edilir.
Bildirimin dönemi ve verilme zamanı:
(1) Bildirim yapma yükümlülüğü getirilen kurumlar vergisi mükellefleri, gerçek faydalanıcı bilgisini geçici vergi beyannameleri ve yıllık kurumlar vergisi beyannamesi ekinde bildirmek zorundadır.
(2) Kurumlar vergisi mükellefleri dışında kalan diğer mükellefler ile diğer kişiler gerçek faydalanıcı bilgisini her yılın Ağustos ayı sonuna kadar Gelir İdaresi Başkanlığına bir form ile elektronik ortamda bildirmek zorundadır.
(3) Birinci ve ikinci fıkrada belirtilenlerin yeni mükellefiyet tesis ettirmesi veya daha önce bildirime ekledikleri bilgilerde değişiklik olması halinde, yeni mükellefiyet tesisini veya bilgi değişikliğini, bunların gerçekleştiği tarihi takip eden bir ay içerisinde bildirmeleri gerekmektedir.
Bildirimin şekli:
(1) Kurumlar vergisi mükellefleri yıllık ve geçici vergi beyannamelerinin ekinde, kurumlar vergisi mükellefleri dışında kalan mükellefler ile bildirim yapması gereken diğer kişiler ise dördüncü fıkrada belirtilen bildirim formu ile bildirim yaparlar.
(2) Bildirim yapma yükümlülüğü getirilen kurumlar vergisi mükellefleri söz konusu beyannameler aracılığıyla; gerçek faydalanıcıların adı, soyadı, vatandaşlıkları, kimlik numaraları ve adresleri, varsa telefon, faks ve elektronik posta bilgileri ile gerçek faydalanıcılığın sebebini bildirirler.
(3) Bildirim formu ile bildirim verme yükümlülüğü getirilenler, “gerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim formu” ile gerçek faydalanıcıların adı, soyadı, vatandaşlıkları, kimlik numaraları, adresleri, varsa telefon, faks ve elektronik posta bilgileri ile gerçek faydalanıcılığın sebebini bildirirler.
(4) Kapsama giren mükellefler ve diğer kişiler tarafından bildirim; İnternet Vergi Dairesinde yer alan açıklamalara uygun şekilde elektronik ortamda İnternet Vergi Dairesi üzerinden “gerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim formu” doldurularak verilecektir.
(5) Kapsama giren mükellefler ve diğer kişilerin bağlı bulunduğu vergi dairesinden kullanıcı kodu, parola ve şifre almaları gerekmektedir. Kağıt ortamında (elden veya posta ile) bildirim formu kabul edilmeyecektir. Bildirim formunun elektronik ortamda verilmiş sayılabilmesi için sistem üzerinden onaylama işleminin yapılması şarttır. Onaylama işlemi en geç bildirimin verilmesi gereken sürenin son günü saat 23:59’a kadar tamamlanmalıdır.
(6) Bildirimin elektronik ortamda gönderilmesi zorunlu olduğundan vergi dairesi müdürlükleri/malmüdürlükleri, bildirimi kâğıt ortamında hiçbir şekilde kabul etmeyecektir.
(7) Elektronik ortam dışında gönderilen bildirim verilmemiş sayılacaktır.
(8) “Gerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim formu”, mükellef tarafından bizzat gönderilebileceği gibi ilgili dönemde, aracılık ve sorumluluk sözleşmesi bulunan serbest muhasebeci mali müşavir veya gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi tasdik sözleşmesi (tam tasdik sözleşmesi) bulunan yeminli mali müşavirler aracılığıyla da gönderilebilir.
(9) Bildirimin yapılmasının ardından bildirimin hatalı veya eksik olduğunun anlaşılması durumunda bildirimin bu maddede belirtilen usullerde yeniden verilmek suretiyle düzeltilmesi gerekmektedir.
Cezai yaptırım:
(1) Gerçek faydalanıcı bilgisi bildirimine konu edilen bilgilerin mükellefler tarafından, bildirimin verildiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren 5 yıl süreyle muhafaza edilmesi gerekmektedir.
(2) Bu Tebliğde yapılan düzenlemeler kapsamında bildirilmesi gereken bilgileri bildirmeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında 213 sayılı Kanunun ilgili ceza hükümleri tatbik olunur.
&
Kurumlar Vergisi Beyan Dönemi Başladı
Kurumlar vergisi mükellefleri tarafından 2021 hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesi, 1 Nisan – 5 Mayıs 2022 tarihleri arasında www.gib.gov.tr aracılığı ile https://ebeyanname.gib.gov.tr adresi üzerinden elektronik ortamda verilecektir.
Hesap dönemi takvim yılı olan mükellefler, tahakkuk eden kurumlar vergisini 1 Nisan – 5 Mayıs 2022 tarihleri arasında ödeyebileceklerdir.
Mükellefler, kurumlar vergisi beyannamesini verirken, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanmış olan Kurumlar Vergisi Beyan Rehberinden yararlanabilirler.
&HOŞGELDİN Ya Şehri Ramazan
Bu mübarek ayı huzurlu, mutlu, sıcak ve sakin bir şekilde geçirmeniz dileği ile Ramazan Ayınız Mübarek Olsun.
Yorum Ekle
Arkadaşına Gönder
Yazdır
Yukarı
Hakkari’de 50 bin fidan toprakla buluştu
Hakkari'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Programı düzenlendi
ÇUKURCA 2'İNCİ FOTOSAFARİ VE DOĞA SPORLARI FESTİVALİ BAŞLADI
Hakkari’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Başkan Büyüksu'dan Vali Akbıyık'a ziyaret
Başkan Yorulmaz mazbatasını aldı
Özel harekat polisinin keşfettiği sporcunun hedefi dünya şampiyonluğu
Yüksekova'da mutlu bir Nijeryalı
Hakkarigücü 4- Fatih Vatan Spor-1
Sümbül Engelliler Basketbol Takımı Şanluurfa’dan galip döndü
Tatvan'da Kick Boks ve Muay Thai kampı
Vali Akbıyık, futbol maçı izledi
Haber Yazılımı: CM Bilişim