Bu haftaki yazımızda, elde edilen kira gelirinden indirilecek giderlerin neler olduğu, hangi tür indirim usulünün belirlemesi gerektiği, kredi ile alınan dairelerin kiraya verilmesi sonucu hangi tür kalemlerin gider olarak indirilebileceği hususlarına sizlerle paylamaya çalışacağım.

2021 yılında kira geliri elde eden mükellefler brüt kira gelirinden istisna düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden iki tür indirim usulünü tercih edebilirler;

a)Gerçek Gider Yöntemi

b)Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç)

Gerçek veya götürü gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılır. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemez. Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemezler.

1. Gerçek Gider Yönteminde İndirilecek Giderler:

Gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, safi iradın bulunması için gayrisafi hasılattan aşağıdaki giderler indirilebilir.

• Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri. Söz konusu giderin hasılattan indirilebilmesi, yapılan giderin kiraya veren tarafından karşılanması gerekir.

• Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile orantılı olan idare giderleri. Kapıcı ve bekçi giderleri bu kapsamda değerlendirilir.

• Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri. Bu kapsamda gider olarak indirilebilecek sigorta giderleri, kiraya verilen mal ve hakların korunmasına yönelik sigorta giderleridir.

• Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara harcanan borçların faiz giderleri.

Bankadan çekilen kredi ile alınan dairenin kiraya verilmesi durumunda, söz konusu gayrimenkul için ödenen kredi faizleri faizlerinin tamamı hasılattan indirilebilir. Ancak burada önemli bir husus bulunmaktadır. Gelir vergisinde dönemsellik ilkesi geçerli olduğundan, sadece bayan edilen döneme ait ödenen kredi faizi indirilecektir. 2021 dönemine ait kira geliri beyannamesinde sadece 2021 yılında ödenen faiz giderleri indirilebilecektir.

İndirim hem konut, hem de iş yeri kirasından indirilebilmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise, söz konusu kredi faizinin indirilebilmesi için, kredi faizinin ödenmiş olması şarttır.

• Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin %5’i.

İktisap bedelinin %5’i tutarındaki indirim, sadece konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkul için uygulanacak olup birden fazla gayrimenkulden kira geliri elde edilmesi halinde, diğer gayrimenkuller için bu indirimden yararlanılamayacaktır. Ayrıca iş yeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller %5’lik gider indiriminden yararlanamayacaktır.

• Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları.

Bu bent kapsamında hasılattan indirilecek vergi, resim, harç ve katılma payları aşağıdaki gibidir.

a) Emlak vergisin

b) Çevre temizlik vergisi.

• Kiraya verilen mal ve haklar için ayrılan amortismanlar ile kiraya veren tarafından yapılan ve gayrimenkulün iktisadi değerini artırıcı niteliği olan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar.

Amortisman, binaların yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinde azalma meydana gelmesi anlamına gelmektedir.

Amortisman oranı ise yüzde 2 olarak tespit edilmiştir.

Üzerinden amortisman hesaplanacak tutar ise binanın maliyet bedeli ( bilinmiyorsa emlak vergisi değeri) üzerinden hesaplanmaktadır.

Örneğin emlak vergisi değeri 400.000 TL olan bir adet gayrimenkul üzerinden hesaplanacak ve kira gelirinden indirilecek amortisman payı;

400.000 X 0,02 = 8.000 TL

• Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri.

• Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler.

• Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli (İndirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır.).

Kira ile oturulan konutun kira bedelinin,elde edilen kira gelirinden indirilebilmesi için, kiralanan gayrimenkulun konut olarak kiraya verilmiş olması gerekir. Konutunu iş yeri olarak kiraya verenler, kira ile oturdukları konuta ödedikleri kira tutarını, indirim konusu yapamazlar.

Birden fazla konut kiralayanlar ( hem Hakkari’de kira ödeyen, hem de Kuşadası’nda yazlığa kira ödeyen) kira gelirinden sadece bir konut için ödedikleri kira bedelini indirebilirler.

İkamet edilen konuta ilişkin olarak yapılan elektrik, bu gibi giderlerin indirim konusu yapılması mümkün değildir.

• Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar.

Gerçek gider yöntemini seçen mükelleflerin, yaptıkları giderlere ilişkin belgeleri ilgili bulundukları yılı takip eden yıldan başlayarak 5 yıl süresince saklamaları ve vergi dairesince istendiğinde ibraz etmeleri gerekmektedir.

2. Götürü Gider Yönteminde Gider İndirimi

Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, gerçek giderlere karşılık olmak üzere hasılatlarından %15’ini götürü olarak indirebilirler. Kira geliri elde edip de mesken istisnasından yararlanabilecek mükellefler için götürü gider, istisna tutarı düşüldükten sonra bulunan tutar üzerinden hesaplanacaktır.

                                                    &

58. Kütüphane Haftası Kutlu Olsun

Kitap okumanın faydaları;

  • Okumak beynin bağlantısını güçlendirir,
  • Okumak empati yeteneğinizi arttırır,
  • Okumak kelime dağarcığınızı geliştirir,
  • Okumak stresi azaltır,
  • Okumak Zihinsel hastalıkları önler,

Ve bunun gibi birçok faydası bulunurken, kitap okumayı hayatımızdan eksik etmeyelim.

58. Kütüphane Haftası kapsamında Hakkari İl Kültür ve Turizm Müdürü İdris AĞACANOĞLU’na  katkılarından dolayı teşekkür ederim.