HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

 Genelde ilkbaharın mart-nisan ayları arasında çiçek açan ters laleler, bu nedenle baharın müjdecisi olarak da biliniyor. Yeryüzündeki en eski süs bitkisi olarak bilinen, birçok inanış ve kültürde efsanelere konu olan ters lalelerin yoğun olarak yetiştiği Hakkari be Şemdinli bölgesinde, ihtişamı ile yerli ve yabancıların büyük ilgisini çekiyor.  Boyu 75 santimetreyi bulan, her dalında 6 lalenin ters büyüdüğü bu çiçek, kendisine bahşedilen muhteşem özellik sayesinde toprak altında bulunan etli ve şişkin gövdeleri ile hayatını sürdürür.Bu gövdesi sayesinde kendisi için gerekli besinleri ve nemi içinde barındırır, soğuktan ve kuru hava koşullarından korunur.

Zamanı gelince soğanın içinde bitki oluşur, buradan da toprak üstüne çıkararak yeşerir ve çiçek açarak göz kamaştıran ihtişamını gösterir. Her bitki gibi neslini devam ettirmek için tohum bırakan ters lale, büyüme mevsimi tamamlandıktan sonra sararır ve solar. Ancak toprak altındaki soğanı kendisini muhafaza eder ve zamanı gelince yeniden açar. Ters lalenin ekolojik döngüsü bu şekilde sürer ve gider.

Hüznün Çiçeği: Ters Lale

Ters lale, tüm bu özelliklerinin yanı sıra manevi anlam ve sembolleriyle de halk arasında önemli bir yer tutuyor. Genel olarak "hüznün çiçeği" olarak adlandırılan ters lale, şekli itibariyle boynu bükük bir hali temsil ettiği için böyle anıldığı sanılıyor. Geçmişte Hakkari Bölgesi'nde yaşayan Asurilerin, her sabah göbeğinden su yaydığı için 'Ağlayan lale' adını verdiği ters lale,  Anadolu'da gelinler evlerinden çıkarken başlarına kırmızı tülbent atıp, boynunu bükük evden ayrılmasına atıfta bulunularak "ağlayan gelin" ismiyle de adlandırılır.

“Ters Lale Hakkari’nin simgesidir”

Hakkarili vatandaşlar anavatanı Hakkari olan Ters Lale’nin sahipsiz olduğunu belirterek, şimdilerde bir çok yerde yetiştirilerek Hakkari’nin Lalesi olduğu unutulmaya çalışıldığını ileri sürdüler. Vatandaşlar, Ters Lale çiçeğinin Hakkari’nin en önemli simgesi. Bunun için kurumlar veya bireyler kim üzerine ne düşüyorsa yapmalı. Ters lale Hakkari kültürünün bir öznesidir. Koruma altına alınması gerekiyor ve anavatanı Hakkari’dir” dediler.

dsc_0146.jpg

dsc_0148.jpg

Editör: Haber Merkezi