HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Hakkari merkez, Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca’da yayın yapan yerel gazete temsilcileri Vali İdris Akbıyık’ı makamında ziyaret etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali İdris Akbıyık, kamu ve halkın yararına haber yapan ve toplumu bilgilendiren basının önemine dikkat çekti.

Gazetelerin yaşaması ve ayakta durabilmesi için desteklenmesi gerektiğini anlatan Vali Akbıyık, bu konuda kamu kurum ve kuruluşların ihale ilanlarını gazetelere verilmesi gerektiğini vurguladı.

Gazete temsilcileri ise son birkaç yıldır Hakkari ve ilçelerinde kamu kurum ve kuruluşların ihalelerini yaparken, 4734 Sayılı Açık İhale Kanunu yerine doğrudan temin ve pazarlık usulüyle ihale yaptıkları tespit ettiklerini ifade ettiler.

Doğrudan temin usulünün genel ihale yöntemi olarak gören bir çok kamu kurum ve kuruluş mal ve hizmet alımlarında ihaleleri yaparken yaklaşık maliyet veya üstünde ihale yaptıklarını söyleyen gazeteciler, Açık ihale usulünü uygulamayan kurumların istenilen rekabet ortamını yaratmadığı gibi kamu menfaatine uygun hareket edilmesi gerektiği belirttiler.

Yerel gazetelerin içinde bulunduğu sıkıntıların çözümü konusunda yasalar ve mevzuatlar çerçevesinde yardımcı olacaklarını ifade eden Vali Akbıyık, kamu kurum ve kuruluşların ihalelerini şeffaf ve açık ihale usulü ile ihale yapmaları ve bu konuda hassasiyet göstermeleri konusunda gereken talimatların verileceğini belirtti.

Ziyarette ayrıca Hakkari ve ilçelerindeki güncel konular hakkında sohbet eden Vali Akbıyık, özellikle Yüksekova İlçesi’nin gelişmeye müsait olduğunu ve önümüzdeki yıllarda özel sektörün yatırım merkezi haline gelebileceğini ifade etti. Vali Akbıyık, Esendere Gümrük Kapısı’nın A kategorisine geçmesinin de önemli bir gelişme olduğunu aktardı.

vali.jpg

Editör: Haber Merkezi