65 yaş üstündekilere 3 ayda bir 754 lira ödenmeye devam ediyor. Toplu sözleşme ile maaş katsayılarının belirlenmesiyle, bu maaşta yaşanacak artışlar da belli oldu.

OCAK VE TEMMUZ'DA 65 YAŞ AYLIĞINA ZAM!

65 yaş aylığında ödeme; Ocak'ta 784,64 liraya, Temmuz'da ise 812,10 liraya yükselecek. 65 yaş aylığı alabilmek için 3 temel şart bulunuyor. İlk şart, 65 yaşını doldurmuş olmak. İkinci şart ise hiçbir sosyal güvencenin bulunmaması. 65 yaş aylığı alabilmek için üçüncü şart ise gelir. Daha önce hane içindeki herkesin gelirine bakılıyordu. Artık bu şart değişti. Sabah'ın haberine göre, 65 yaş aylığı bağlanacak kişinin, sadece kendisi ile eşinin geliri dikkate alınıyor. Bu yıl itibariyle kişi başına düşen aylık gelir 423,58 liranın altındaysa aylık bağlanıyor.

PEKİ 65 YAŞ AYLIĞI NEDİR?

Devlet yaşlılara maaş bağlıyor. Bu maaşa 65 yaş aylığı deniliyor. Muhtaç, geliri olmayan, çalışmayan, evi, arabası ya da buna benzer birşeyi olmayanlar 65 yaş aylığı alıyor.

65 yaşını doldurmuş yardıma muhtaç, çalışamaz durumda olan, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarının aldığı maaşa 65 yaş aylığı denilir. Bir diğer adı da yaşlılık maaşı olarak bilinir. Ayrıca devlet çalışacak durumda olmayan engelli ve özürlü Türk vatandaşlarının da yaralanabileceği bir yardım kanunudur. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 25 Ocak 2013 tarihinde yeni bir yönetmelik resmi gazete tarafınca halka bildirilmiştir.

Bu yürürlüğe girmiş kanunla birlikte yardıma muhtaç insanlar tespit edilmiş, gereken yardımda Türk vatandaşlarına uygulanmıştır. Yardıma muhtaç 65 yaş ve üstü kişiler, bedeninin fonksiyonunu yüzde 40 ila yüzde 69 arasında kaybeden özürlü vatandaşlarında uygulanan bu kanundan hala yararlanamamış Türk vatandaşları için yazımızın devamında nerelere başvuru yapması hakkında bilgiler yer almaktadır.

BU AYLIKTAN KİMLER FAYDALANABİLİR?

65 yaşını doldurmuş yardıma muhtaç , kanunen bakmakla yükümlü akrabası olmayan , nafaka bağlanmamış veyahut bağlanması mümkün olmayan sosyal güvenlik kurumlarından yardım yada aylık hakkından yararlanmayan , herhangi bir devamlı geliri olmayan, hiçbir gayrimenkulü (ev,arsa, araba, tarla, vb) bulunmayan ve yürürlüğü girmiş olan 2022 sayılı kanunun 1'inci maddesinde belirtilen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutardan daha az geliri olan Türkiye cumhuriyeti vatandaşı yararlanabilecektir.

Bunun yanı sıra 7'nci maddenin ikinci fıkrasının kapsamına girecek derecede özürlü olduklarını yetkili hastanelerden alacakları özürlü sağlık raporu ile kanıtlanan 18 yaşını doldurmuş ve herhangi bir iş’de çalışmamış olan özürlülerden; kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayan, sosyal güvenlik kurumlarından her ne ad altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan, mahkeme kararıyla veya doğrudan bir mevzuat gereği bağlanmış herhangi devamlı bir gelire sahip bulunmayan ve her türlü gelirleri toplamının aylık ortalaması itibariyle 2022 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutardan daha az geliri olanlar yararlanabilecektir.

Editör: Haber Merkezi