HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ-HİKMET TEMEŞ

Van Gölü Elektrik Dağıtım Şirketi (VEDAŞ) Hakkari İl Müdürlüğü ekipleri, Şırnak ve Çukurca karayolu üzerinde bulunan Vali Erdoğan Gürbüz Çeşmesi yakınlarında ilk bahar aylarında yükselen zap suyu debisinin zarar verdiği betonarme enerji nakil direğinin enerjisini keserek iş makinelerinin yardımıyla zap suyu karşısında yeri bir enerji nakil direği diktiler.

Çukurca ilçesi ile bağlı köylere enerji sağlayan direğin onarılması için iş makinelerinin yardımıyla Zap suyunun karşısına geçen ekipler adeta zorlu coğrafyaya meydan okuyor.  Derin vadide metrelerce yükseklikteki direklere tırmanan ekipler aşağı inince yorgunluklarını kara çaydanlıkla ateş üzerinde yapılan çayla atıyor.

Yapılan çalışmalarla ilgili açıklama yapan VEDAŞ Hakkari İl Müdürü İsmail Özdemir, Zap vadisinde enerji nakil hattın da bahar aylarında toprak kayması sonucu zap deresine düşen beton direkten dolayı Çukurca ve bağlı köylere enerji noktasında zaman zaman sorun yaşadıklarını belirterek, vatandaşların kesintisiz enerji almaları için zor şartlara rağmen iletken aktarımı yapıp Zap suyunun karşı tarafına yeni galvanizli çift devre direğini inşa ettiklerini söyledi.

VEDAŞ bünyesinde  çalışan yüklenici firma Turan Yol Yapı ve Enerji Firmasında çalışan Ordu’lu Yılmaz Şahin, Zap suyu debisinin yükselmesi sonucu yıkılan ve zarar gören yüksek gerilim hattı direğini yapmak için geldiklerini söyledi.

Yılmaz,” Arazinin zor şartları nedeniyle paletli kepçe ile Zap Suyundan geçmek zorunda kaldık.  Direklere tel kaldırma işini de kepçe ile yapıyoruz. Zorlu arazide imkan olmadığı için direkleri de kendi imkanlarımızla  diktik. Geçen yıl suyun debisi artması nedeniyle beton direğimiz yıkıldı. Yeri uygun olmadığı için en uygun yerin mecburen suyun diğer tarafına kurduk. İki gün boyunca direk dikme işimiz sürerken iki günde enerji çekme hattını çektik. İnşallah bugün bitirip vatandaşa daha rahat bir enerji gitmesini sağlayacağız. 2008 yılından beri bu bölgeden çalışıyorum. Zorlu bir coğrafya şartlar bazen çalışmamıza engel oluyor. Bazen akıl gücü bazen de makine gücü ile bu dağları aşıyoruz’’ diye konuştu.

İbrahim Halil Akbaş ise, İlkbahar mevsiminde suyun yükselmesiyle elektrik direğinin yana yatması sonucu Çukurca ilçesi ve bağlı köylerinde sık sık enerjinin kesildiğini söyledi.

Akbaş,” Yıllardır turan yol yapı enerji firmasında çalışıyorum. Ekmeğimizi bu zorlu coğrafyada ölümü göze alarak çıkarıyoruz. Zap suyunun tahrip ettiği direğin yerine başka bir direk diktik. Zorlu coğrafi şartlarına rağmen vatandaşımızın enerjisiz kalmaması için yoğun çaba sarf ediyoruz. Arkadaşlarımızla birlikte çok zor şartlarda Zap suyundan geçerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”diye konuştu.

dsc_5518.jpg

 

dsc_5546.jpg

 

dsc_5590.jpg

 

 

dsc_5593.jpg

dsc_5596.jpg

 

 

dsc_5601.jpg

 

dsc_5509.jpg

 

 

dsc_5491.jpg

Editör: Haber Merkezi