HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ

Vali Toprak, Yükekova Ziraat Odası Başkanlığı tarafından açılan aspir fabrikasında günlük 300 litre yağ üretildiğini, bunu 30 bin litreye çıkarkayı hedeflediklerini söyledi.

Toprak, beraberindeki eşi Funda Toprak, Yüksekova Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mamut Kaşıkçı,İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ahmet Kurdoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Haluk Baş, Yüksekova Belediye Başkan Yardımcısı Bayram Özcan, Hakkari Gıda ve Tarım Müdürü Vehap Şimşek, Hakkari Milli Eğitim Müdürü Veysel Durgun ve kurum amirleriyle birlikte Yüksekova Ziraat Odası tarafından açılan aspir fabrikasını ziyaret edip, burada elde edilen aspir yağı üretimi ile ilgili Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay'dan bilgi aldı.

Vali Toprak, aspir bitkisinin Nisan ayı sonunda ekilip, Ağustos ayı sonunda biçilen  ve  110-120 günde hasad edilen buğday ve ayçiçeği benzeyen bir bitki olduğunu belirterek şöyle konuştu:

" Ziraat Odası Başkanı Adnan bey, çiftçilerin sorunlarıyla çok yakından ilgilenen bir kardeşimizdir. O da bu işi gerçekten ciddiye alıp hayata geçirdi. Bu yaz ilk adımını attı.Aspir  ile ilgili belki vatandaşlarımızın çok bilgisi yoktur. Bu bitkinin gövde kısmı dediğimiz saman kısmı, yem olarak verdiğimizde hayvanlar tabiri caisze saldırıyorlar. Yağ burada belki 15-20 Liraya satıyorlar.  Ama büyük illerde,  bu 150-200 liraya kadar değer kazanıyor. Bu yağda da,  protein yönünden olsun her yönden çok zengin. Bir insanın yılda 23 kilo yağ üğretmesi gerekiyor. Ayrıca, bu yağın diğer bir özelliği kolestron bulunmaması, kolestora sebep olabilecek etkenlerin bulunmaması ve çok sağlıklı olması.100 dönümlük bir yerde, bir çiftçimiz neredeyse 40 bin lira para aldı. Adnan beyin bu sene yaptığı çalışmada, alım garantili çiftçilerimize bin dönümlü arazimizde ekim yaptı.

 Yüksekova'da çiftçilerimize 400-500 bin liralık katkı sağlandı.Hem çok kıymetli bir ürün hem çiftçileri zora sokmuyor.Yüksekova'yı aspir yuvası yapmaya, mekanı yapmaya çalışacağız. Bundan sonra bu tesisimiz daha büyüteceğiz inşallah. Günlük burada 300 litre cıvarında aspir yağı üretiliyor.Bunu 30 bin litreye çıkarmayı hedefliyoruz." 

Vali Toprak ve beraberindeki yetkililer, daha sonra Aile Destek Merkezi'ndeki sergiye katıldı.

Editör: Haber Merkezi