HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Hakkari’de İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2018-2019 eğitim öğretim yılı “Yılsonu Bilim Şenliği” düzenlendi. 

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Salonu’nda düzenlenen bilim şenliğine Vali İdris Akbıyık, Dağ ve Komando Tugay Komutan Vekili Piyade Komando Albay Hamdi Ünal Akmeşe, Vali Yardımcısı Mustafa Pala, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Öğretim Görevlisi Murat Koca, Gençlik ve Spor İl Müdürü Reşit Güldal, öğretmen, öğrenci ve vatandaşlar katıldı. 

dsc_0134.jpg

“Amacımız Hakkari’nin her alanda son sıralardan kurtulması”

Programda konuşan Vali İdris Akbıyık, Hakkari’de yapılacak olan yeni projelerde ortaya çıkacak yeni fikirlerle gelişimde, kalkınmada öncülük edeceğini ve büyük katlı sunacağına inandıklarını belirtti. Vali Akbıyık, ''Biz Hakkari’ye geldikten sonra burada bir proje koordinasyon biriminin olmadığını gördük ve burada ilk olarak bir proje koordinasyon birimimizi kurduk. Tabi bu güne kadar Hakkari’de de bir çok projeler yapılmış. SODES ve değişik kurum ve kuruluşların vermiş olduğu destekler çerçevesinde bir çok proje yapılmış. Tabi Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) teknik ve profesyonel olarak, bu işin eğitimini de veriyor. Proje programları açıyor, başvurular yapılıyor. Ancak benim gözlemlediğimiz kadarıyla Hakkari’de maalesef yeteri kadar proje yok. Ya da yeteri kadar başarılı ve nitelikli proje yok. Hakkari standartlar açısından verilere baktığımızda ekonomide, ticarette, eğitimde ve bir çok alandan Türkiye de en son sırada yer alan ili. Biz inşallah bu yapacağımız projeler ve geliştirilecek yeni fikirlerle hedefimiz eğitimde, sağlıkta, sporda, gelişmede, kalkınmada Hakkari’nin bu son sıradan kurtulması.”

akbiyik-002.jpgHakkari’de çinko maden tesisi kurulacak

Hakkari’de bir çok kurum ve kuruluşun proje yaptığını fakat bunun ne kadar topluma sirayet ettiğini görmek gerektiğini belirten Vali Akbıyık, bundan sonra hazırlanacak projeleri gözlemleyeceklerini ve proje veri tabanı oluşturacaklarını aktardı.

Hakkari’de şuanda 3 önemli projenin hayata geçirilmesi için hazırlıkların yapıldığını anlatan Vali Akbıyık, bu 3 proje içinde DAKA desteği ile Hakkari’ye çinko maden tesisi kurulması için çalışmaların başlatılacağını duyurdu.

Vali Akbıyık, “İş dünyasıyla, esnaf odasıyla yada kamu kurum ve kuruluşlarıyla buluşturup yine DAKA’nın, DAP’ın Japonya Büyük Elçiliği’nin yada Avrupa Birliği’nin açmış olduğu programlar çerçevesinde Hakkari ilimize hem yeni projeler, yeni kaynaklar hem de gençliğimizi eğitiminde geleceğe daha iyi hazırlanmasında büyük katkıları, faydaları olacaktır. Proje birimimiz önderlik yapacak, koordinasyon yapacak. Değişik alanlarda açılan proje başlıklarını takip edip tüm birimlere, ilgililere gerek özel sektör, gerek sivil toplumu olsun duyuracak ona öncülük edecek. Hakkari’de gerçekleştirilen bir çok yatırımda DAKA’nın, DAP’ın büyük katkıları var.  Şuanda bizim için önemli olan 3 projemiz var birincisi kayak merkezimizde yapılacak olan otel projemizi hayata geçireceğiz gerekli çalışmalar yapılıyor.  Diğer projemiz burada Türkiye’nin en zengin çinko madenleri var bunların Türkiye’de getirisinin kalabilmesi için bir tesisin kurulması gerekiyor. Özel sektöründe çabaları var. Bizde inşallah yapacağımız DAKA’nın desteğiyle bir katkı sağlayacağız.  Tabi burada bir tesisin kurulması ülke ekonomisine yaklaşık 1 milyar dolar civarında bir katkı sağlayacak. Yine Nehirde kurulacak inanç turizmi için kurulacak bir külliye de büyük katkı sağlayacak. Hakkari’de proje potansiyeli çok yüksek inşallah bizim bu proje birimimiz proje hazırlayıp uyguladıktan sonra bu işin de çok kolay olduğunu göreceğiz. Burada yapılacak olan projeler insanımıza her şekilde dokunacak daha anlamlı olacak ve direk olarak onların hayatına katkı yapacaktır.”

"TÜBİTAK 4006 kapsamında il merkezinde 120 proje desteklenecek"

İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür ise bu yıl Bilim Şenliği’nin 3’üncüsünü düzenlediklerini belirtti. TÜBİTAK 4006 kapsamında il merkezinden 120 projenin desteklenmeyi hak kazandığını belirten Gür, “2018-2019 eğitim öğretim yılında TÜBİTAK 4006 kapsamında il genelinde kabul edilen 250 projemizden il merkezinden 120 projemiz desteklenmeye hak kazanmıştır. Bugün burada 35 projemizi sergileyeceğiz. Öğrencilerin hayal güçleri ve bilgileriyle şekillendirdikleri projeleri ve öğretmenlerimizin gayretli çalışmaları ile ortaya çıkan bu projelerin bilim ve teknikte yeni buluşlara kapı aralamasını temenni ederiz. Bu fuarda çeşitli çalışmalarını sergileyen çocuklarımız ileride ülke yararına olacak büyük buluşların mimarı olabilirler. Her biri birer bilim adamı olarak ülkemizi çağdaş uygarlık seviyesine ulaştırabilir. Sevgili öğrenciler, biliniz ki, yeryüzünde hiçbir icat sıfırdan var olmamıştır. Her çalışmanın mutlaka öncesi bulunmaktadır. Eminim ki proje çalışmalarınızın her biri ileride başarılı çalışmalarınıza atılacak büyük imzaların ilk basamağıdır. Bugün burada yıl boyunca halk eğitim kurslarında usta öğreticilerimizin yaptığı çalışmalarımızın bir kısmını da sizlerin beğenisine sunacağız." dedi.

Konuşmaların ardından Vali İdris Akbıyık, açılan stantları tek tek dolaşarak, öğrencilerin icatları ile yakından ilgilendi. Resim sergisi, Halk Eğitim Merkezi’nin de stantlarını gezen Vali Akbıyık daha sonra ‘Sağlıklı Gelecek Sporla Gelecek” projesinde başarılı olan öğrencilere ödüllerini verdi.

Program, öğretmenlerin oluşturduğu Türk sanat müziği dinletisi, anasınıfı öğrencileri tarafından dans ve jimnastik gösterisi, halk oyunları gösterisi ile son buldu.

dsc_0100.jpg

Yerel kıyafetli öğrenciler, Vali İdris Akbıyık'ı güllerle karşıladı.

dsc_0116.jpg

dsc_0153.jpg

dsc_0162.jpg

dsc_0175.jpg

dsc_0187.jpg

dsc_0197.jpg

dsc_0212.jpg

dsc_0220.jpg

dsc_0224.jpg

dsc_0238.jpg

dsc_0242.jpg

dsc_0245-001.jpg

dsc_0251.jpg

dsc_0256-002.jpg

dsc_0276.jpg

dsc_0287.jpg

dsc_0294.jpg

dsc_0309.jpg

dsc_0317.jpg

Editör: Haber Merkezi