HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ

Su içerisinde kaynatılarak içildiği uçkun kökünün birçok derde deva olduğunu belirten Aktar Hayrettin Karaman , kilosunu 30 liradan sattıkları bitki kökünün halk tarafından rağbet gördüğünü söyledi.


17 Yıldır Hakkari'de şifalı bitkiler satan aktar Hayrettin Karaman , uçkun kökünün şifa kaynağı olduğunu  ve Uçkun kökünün bilimsel olarak her derde deva olduğunun kanıtlandığını uçkunun halk dilinde doğal ilaç olarak nitelendiğini belirtti.


Özellikle kanser ile mücadelede kullanılan uçkun kökünün, hücrelerin yenilenmesinde ve gelişmesinde önem teşkil ettiğini ifade eden Karaman "Uçkun, birçok ciddi hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Bölgemizde bu bitki, yayla muzu olarak adlandırılmaktadır. 4 bin metre yükseklikteki dağlarda yetiştirilen uçkun, karların erimesi sonucunda ortaya çıkmaktadır." dedi.


Uçkun kökünün kilosunu 30 liradan sattığını söyleyen Karaman  "Bahar aylarının başlarında dağda yetişen uçkunun bitmesiyle birlikte, özelikle farklı bölgelerdeki insanlar tarafından bu bitki kökü sipariş verilmektedir. Bazen kendimiz gidip getiriyoruz, bazen de bu işi yapanlardan getirmelerini istiyoruz. Getirilen uçkun bitkisinin kökünü tezgâhlarımızda satışa sunuyoruz." ifadelerini kullandı.


Kahraman : "Uçkun, soğuk algınlığı, nezle, grip gibi ateşli hastalıklara karşı direnci arttırıyor. Uşkun çayının soğuk algınlığı, hazımsızlık, kabızlık, yorgunluk, uykusuzluk gibi şikâyetlerin giderilmesine yardımcı olur. Uçkun kökünün, yazın meyveleri yenir, kışın ise kökü kaynatılarak içilir. Meyvesinin tadı biraz ekşidir. Bu meyvenin kökü Mart, Nisan aylarında çıkartılıp kurutulur. Şeker düşürdüğü için genellikle şeker hastalarının talebi üzerine getiriyoruz. Sadece Doğu bölgesinde bulunur.

 

Başka yörelerde yetişmez. Daha önce kimse bilmediği için talep olmuyordu. Şifasını görenler çevrelerine anlatınca talepte de son günlerde patlama oldu. Şeker hastaları kökleri soğuksuyla önce yıkayıp, sonra kaynatarak sabah ve akşam olmak üzere iki öğün aç karnına 2 çay bardağı tüketilmesi yeterlidir. Şekeri düştükten sonra bu oran günlük bire düşer daha sonra şeker durumlarına göre ayarlayabilirler. ''diye konuştu. 


Ayrıca, Dağ kekiği hakkında da bilgi veren Karaman  sözlerini şöyle tamamladı. "Dağ kekiği, yaylalardan ve dağlardan toplanır. Bilinen kekikten farklıdır. Diğer kekik türlerine göre biraz daha mentollüdür. Nabzı yükselttiği için zayıflamada kullanılır. Şekeri düşürür. Mideye çok faydası vardır" dedi.


Uçkun kökünün faydaları


Bilimsel olarak ‘Reun Ribes' adlandırılan uçkun kökü, özellikle kanser ile mücadelede kullanılan şifa kaynağı bitki olup, hücrelerin yenilenmesinde ve gelişmesinde önem teşkil eder. İçeriğinde kimyasal maddeler barındırdığı tespit edilen bitki kökü, birçok ciddi hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. C vitamini açısından zengin olan besin, A, B1, B2, E ve K vitaminlerini bünyesinde barındırmaktadır.


Özellikle lösemi kanserinin önlenmesinde ve tedavisinde faydalı olan uçkun kökü, polifenol açısından zengin olması ile de büyük önem taşımaktadır. Mideyi rahatlatan ve sindirimi kolaylaştıran bitki, aynı zamanda kusmayı da önlemektedir. Şeker, tansiyon hastalıklarına da deva olan uçkun, afrodizyak özelliğine de sahiptir.

Kabız gidermekte başarılı olmasının yanı sıra, astım, nefes darlığı, soğuk algınlığı, ishal, hemoroid, ülser gibi vakalara da iyi gelmektedir. Grip, ateşli hastalıklar, böbrek rahatsızlığı, yorgunluk, uykusuzluk, stres gibi etmenlere de büyük yararı dokunmaktadır. özellikle kan şekerini düzene sokmakta başarılı olan bitki, iştah açma özelliğine sahip olup, kişinin kendini zinde ve dinç hissetmesini sağlamaktadır.

Kolesterolü düşürme de fayda sağlayan bitki kökü, kalp rahatsızlarının oluşmasını engellemekle beraber, bağışıklık sistemini de güçlendirir.

 

Editör: Haber Merkezi