Yetkililer artışın geçici olduğunu savunuyor.Kasım ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte tüketici fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 12,98'e yükselerek son 14 yıldaki en yüksek değerine ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre kasım ayı tüketici fiyat endeksi yüzde 1,49; yurt içi üretici fiyat endeksi de yüzde 2,02 artış gösterdi.

Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon hedefi ise son beş yıldır olduğu gibi yüzde beş civarında.

Hükümet ise  

2018-2020 arasında öngördüğü hedefler konusunda geçen eylül ayında açıkladığı orta vadeli programda 2017 sonundaki enflasyon oranını yüzde 9,5 olarak tespit etmişti.

Şimşek: Gıda'dan kaynaklanıyor

Twitter'dan bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, artışın daha çok gıda fiyatlarından kaynaklandığını söyledi.

Şimşek ayrıca hükümet olarak aralık ayından itibaren enflasyonda "ters yönde bir düzelme" beklediklerini kaydetti.

Ulaşım ve gıda kalemleri

Tüketici fiyatlarında yıllık bazda en yüksek artış yüzde 18,56 ile ulaştırma alanında gerçekleşirken, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 15,78 ile ulaştırmayı takip etti.

Ana harcama grupları ise aylık bazda giyim ve ayakkabı kaleminde kaydedildi. Bu grubun aylık bazda enflasyon değeri yüzde 3,77 iken, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda aylık artış yüzde 2,11 ve ulaştırma aynı dönemde yüzde 2,01 olarak kayda geçti.

Erdoğan'dan uyarı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pazar günü partisinin Muş İl Kongresi'nde piyasalarla ilgili yorum yaparak yurt dışına para çıkışı ile ilgili uyarıda bulunmuştı.

Erdoğan, "Şimdi Türkiye'ye yeni bir kumpas uygulamaya çalışıyorlar. Bazı haberler alıyorum, bazı sinyaller alıyorum, bazı iş adamlarının varlıklarını yurt dışına kaçırma gibi gayretlerinin olduğunu duyuyorum… Bu ülkede kazanıp varlıklarını yurt dışına çıkarmaya çalışanlara iyi nazarla bakamayız. Bu adım vatana ihanettir" ifadelerini kullanmıştı.

Merkez Bankası'nın 14 Aralık tarihinde yeni faiz kararını açıklaması bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi