HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ

Merzan Mahallesi'nin yanı sıra şehre de güzel bir görünüm sağlayan Sülük Göleti'ne çöplerin atılarak kirletilmesi göletin doğasını bozmaktadır.
Merzan Mahallesi sakinleri ise, Hakkari'nin simgesi haline gelen ve yıllardır var olan Sülük Göleti'nin çevreye ayrı bir renk kattığını belirterek, yaz aylarında masmavi bir görünüm sergileyen göletin çevresine çöp, kömür küllerinin atılmasına tepki göstererek, doğayı seven herkesin gölete sahip çıkmasını istediler.


Hakkari Aşağı Merzan Mahallesinde bulunan ve yılın dört mevsimi göçmen kuşların ile birlikte içinde önemli bir yaban hayatı barındıran kentin manzarası ve doğal güzelliğiyle  meşhur dinlenme alanı olan Sülük Göletini  yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.


İlkbahar Mevsiminde Hakkari Belediyesi tarafından gölün çevresinde yapılan temizlik çalışmalarından sonra, şehirdeki gürültülü ortamdan kurtulup doğa ile baş başa Sümbül Dağı manzarasında kuşların gölde süzülüşünü seyredip dinlenmek amacıyla gelen vatandaşlar için göl kenarına oturma bankları bırakılmış ve mahalle sakinleri ile birlikte vatandaşında büyük beğenisini kazanmıştı.


Kentteki ender doğal dinlenme alanlarının başında gelen göl, yaz kış hem göçmen kuşlara hemde içinde yaşam süren balıklara ev sahipliği yapmakla beraber, Sümbül Dağı ile birleşen manzarasıyla vatandaşların en sık uğrak yerlerinden biri olma özelliğine sahip.


Kış aylarının gelmesi ve çekilen sular gölün aslında çok iç açıcı bir durumda olmadığını ve geçen her günle beraber yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını gözler önüne serdi.


Çöp yığınlarının biriktği göl kenarında; araç lastikleri, pet şişeler, evsel atıklar, gıda ambalajları ve benzeri binbir çeşit kullanıldıktan sonra atılan atık madde ile karşılaşmak mümkün. 
Rastgele atılan çöpler göldeki sazlıklarda yaşayan yaban hayvanları ile birlikte göçmen kuşları ve balıkları tehdit ederken, duyarsızlığın sadece gölün kirletilmesi ile sınırlı olmadığıda gözlendi.
Şimdilerde çöp yığınları ile dolu olan göl kenarındaki banklar da vatandaşların duyarsızlığından nasibini almış durumda. 
Mahalle sakinleri ise göl kenarında dinlenmek amacıyla gelen vatandaşların ellerinde poşetlerle geldiğini ve çöplerini göle attıklarını iddia ederek, önlem alınmaması durumunda gölün birkaç  yıl sonra kuruyup çöp yığınlarından ibaret kalacağını kaydettiler.

 

Editör: Haber Merkezi