HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ /HİKMET TEMEŞ

Sayıları oldukça azaldığı için artık bir kültür varlığı haline gelen, küresel ısınmanın beraberinde getirdiği sera etkisiyle kuruyan su kaynaklarının taş dibeklerini artık çalışmaz hale getirdiği su değirmenleri,  günümüz teknolojisine ayak uydurdu.

Günümüzde artık nostaljik değer kazanan su değirmenleri çağa ayak uydurarak elektrikle hizmet vermeye devam ediyor.

Hakkari merkez ve köylerinde mısır ve buğday yetiştirenler, soluğu elektrikle çalışan değirmenlerinde alıyor. Değirmende çalışan 22 yaşındaki Şaban Coşkun günümüzdeki un değirmenlerinin su kaynakları kuruduğu için elektrikle çalıştırıldığını belirterek, “Teknoloji gelişmesiyle ters orantılı olarak su kaynakları kurudu ve sonrasında su değirmenleri, yerinin elektrik enerjisi ile çalışan değirmenlere bıraktı. Yüksek kesimlerde mısır, buğday gibi ürün yetiştiren çiftçiler bunları öğütmek için getiriyor. Bu değirmenlerde öğütülen unun tadı doğal lezzetini koruyor. Bu sebeple değirmenler yöre halkı tarafından kullanılmaya devam ediliyor”

Elektrikle çalışan değirmemelere rağbetin eskiye oranla daha fazla olduğunu ifade eden Coşkun, başka bir iş imkânı olmadığı için bu meslekle uğraştığını ve kış sezonunda yaz sezonuna göre daha az iş yaptıklarını aldıklarını söyledi.

Buğday ve Mısır ununun sağlık açısından daha iyi olduğunu söyleyen Coşkun, Hakkâri’de bu işi tek yaptıkları için kazançların istedikleri gibi geçmediğini söyledi

Değirmene getirdikleri buğday ve Mısır’ı genellikle öğüttükten sonra normal unla karıştırıp kullandıklarını aktaran Coşkun her gün sabah saat 7’de iş başı yaptıklarını ve çoğu zaman iş yoğunluğundan akşam 8 gibi iş yerini kapattığını belirtti. Coşkun, “ Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak hem zamandan kazanıyoruz hemde iş gücümüz hafifliyor. Ama bunu yanı sıra

Hakkari genelinde eskiye oranla tarımla uğraşan nüfusun azalması ve tarım alanlarının az olmasından dolayı bizim işleri de olumsuz yönde etkiliyor dedi.

 

Editör: Haber Merkezi