HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Hakkari’de vatandaşlar baharın gelmesiyle bağ-bahçe telaşına düştü. Ekim zamanı gelmesiyle başta arpacık soğan tohumu satın almak isteyen vatandaşlar bu yıl ki yükselen fiyatların şokunu yaşıyor.

Sebze ve meyvelerdeki artışlar gibi bu yıl tohumlara da yansıyan yüksek fiyatlar vatandaşların cebini yakıyor. Özellikle geçtiğimiz yıl kilosu 3,5 ile 5 lira arasında satılan arpacık soğan tohumu bu yıl 30 liradan satılması vatandaşların yakınmasına neden oldu.

Fiyatların bu derece artması nedeniyle bahçelerine soğan ekmek isteyen vatandaşlar daha önce kilolarla aldıkları soğan tohumlarını artık ya tane olarak yada en fazla 2 kilo arasında alma imkanı buluyor.

Kilosu 30 liradan satılan soğan tohumunun yüksek olmasına anlam veremediklerini belirten vatandaşlar; “Her yıl olduğu gibi bu yılda kendi bağ ve bahçelerimizde domates, salatalık, biber, dolma, soğan gibi ürünlerin tohumlarını satın alarak kendi bahçelerimizde ekiyoruz. Ekim zamanında ilk olarak toprak ile buluşan tohumlardan bir tanesi soğan tohumu. Ama ne yazık ki bu yıl fiyatı çok yüksek. Geçen yıl 5 liradan aldığımız soğan tohumu bu yıl 30 liraya çıktı. Soğanın tohumu bu kadar arttıysa Allah sonumuzu hayır etsin. Bakalım daha yeni piyasaya çıkacak olan domates, salatalık, biber ve dolma gibi sebzelerin fideleri ne kadara satılacak. Merak ediyoruz.”

Soğan tohumunun yüksek olmasının kendilerine bağlı bir durum olmadığını ifade eden esnaf ise, “Soğan tohumu bu yıl piyasaya ilk girdiğinde kilosu 10 ise 15 liradan satılıyordu. Ama kısa bir süre sonra fiyatlar iki katına çıktı. Bunun nedenini ise piyasa da satılan soğan tohumunun bir ara bulunamaması. Tekrar piyasaya satılınca fiyatlar yüksek geldi. Yani bu tohumu bize getirenler fiyatları yüksek verince bizlerde kilo başına 1,5 lira kar kazanarak fiyat belirledik. Kısa sürede bu kadar yükselmesine bizlerde anlam veremedik. Bu fiyatlar Hakkari dışında da yaşanıyor.”

sogan-(2).jpg

dsc_0327.jpg

untitled-1-014.jpg

Editör: Haber Merkezi