Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile bağlantısını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın Şemdinli iddianamesini hazırlarken kendisini yönlendirdiğini söylediği eski Yargıtay Üyesi İlhan Kayahakkında, "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan fezleke düzenleyerek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz'ün hazırladığı fezlekede, FETÖ/PDY'nin yargı yapılanması içerisinde Kaya'nın da yer aldığı ifade edildi.

Örgütün, 2010'da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunda (HSYK) çoğunluğu ele geçirmesinin ardından yüksek mahkemelere gönderilecek mensuplarının belirlenmesi amacıyla FETÖ/PDY mensubu HSYK üyeleri ile Mehmet Kaya ve Bülent Çiçekli'nin evinde toplantılar yaptıkları anlatılan fezlekede, burada Kaya'nın da arasında bulunduğu isimlerin Yargıtay'a gönderilmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi.

Şemdinli olayı

Fezlekede, FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından "etkin pişmanlık" hükümlerinden yararlanmak üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına ifade veren ve sonrasında açığa alınan Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın Şemdinli soruşturması anımsatıldı.

Sarıkaya, 2005'te Van'da Cumhuriyet Savcısı olduğu dönemde, Kaya'nın da Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olduğu belirtilen fezlekede, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın FETÖ/PDY'nin askeriye yapılanmasının önünde engel olarak görüldüğü, bu nedenle Büyükanıt, diğer askeri yetkililer ve bazı yargı mensuplarının soruşturma ile ilgileri olmadığı halde dosyaya dahil edildiği anlatıldı.

Fezlekede, bu soruşturma nedeniyle açığa alınmasından sonra FETÖ/PDY üyesi olmaktan haklarında soruşturma yapılan İlhan Kaya, eski Ankara İcra Hakimi Burhan Yaz, eski Van KOM Şube Müdürü Mustafa Uçkan, TEM Şube Müdürü Haşim Yalçınkaya ve Sarıkaya'nın korunması için görevlendirilen Yusuf Vurur tarafından, örgüt lideri Fetullah Gülen'in talimatları doğrultusunda Sarıkaya'nın her türlü ihtiyacıyla ilgilenildiği ve düzenli para verildiği kaydedildi.

Tosun ve Göçer'in ifadeleri

Kamudan ihraç edilen ve haklarında FETÖ/PDY kapsamında soruşturma yürütülen eski HSYK Üyesi Kerim Tosun ile eski Hakim Mustafa Göçer'in de beyanlarında, Kaya ile FETÖ/PDY yapılanması içerisinde bir araya geldiklerinden bahsettikleri bilgisine yer verilen iddianamede, örgütün yüksek yargı yapılanmasında etkin olan Ali Akın ile Mehmet Arı'nın ByLock mesajlarında, Kaya'nın, örgüt toplantılarına katılacaklar arasında olduğunu belirttiklerine vurgu yapıldı.

 Sarıkaya'nın savcılık ifadesi

Şemdinli'deki Umut Kitabevi'nin 9 Ekim 2005'te bombalanmasının ardından hazırladığı iddianamede dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı "suç işlemek için çete kurmak" ile suçlayan, ardından meslekten ihraç edilen ve 2010'daki anayasa değişikliği referandumuyla şekillenen HSYK Genel Kurulunca mesleğe dönmesi sağlanan Sarıkaya, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına itirafta bulundu.

Sarıkaya, savcıya verdiği ifadede, iddianameye Büyükanıt'ı, cemaatçi hakim ve polis müdürünün isteğiyle eklediğini anlatarak, "Meslekten ihracımdan sonra hakim İlhan Kaya, 'Hocaefendi, böyle bir kahraman çıkmış, kendisine ve ailesine ölünceye kadar bakılacak, bu da size bir vasiyetimdir dediğini' söyledi. Anlattığına göre Fetullah Gülen cemaati benim bütün ihtiyaçlarımı giderecek, aileme bakacak ve benimle ilgilenecekti. Açığa alındığım dönem boyunca bütün maaşımı almış gibi mali hiçbir kaybım olmadan hayatıma devam ettim." demişti.

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kaya'nın Şemdinli soruşturmasında kendisini yönlendirdiğini, olayın içine Büyükanıt'ı katmasını özellikle istediğini savunan Sarıkaya, şunları söylemişti:

"Şemdinli olaylarını araştırmak üzere Mecliste bir komisyon kurulmuş. Bu komisyona Diyarbakırlı, bir oğlu PKK tarafından öldürülen, bir oğlu da intihar süsü verilerek ölen Mehmet Ali Altındağ ifade vermiş. Mahkeme Başkanı İlhan Kaya, o ifadeyi bulmamı özellikle istedi. Ben de onun istediği gibi dosyaya katkısı olacağını düşünerek bu ifadeyi isteyip soruşturma evrakı içerisine aldım. Kaya, Büyükanıt'ın askeri bir darbe yapacağını, bunun engellenmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.

Fetullahçı örgütlenmenin neden Yaşar Büyükanıt'ı hedef aldığını şimdi anlamaya başladım. Bu yapılanma, TSK içerisinde örgütlenebilmek için başlattığı girişimi tamamlamak için onu hedef almıştır. Şemdinli olayının genel çerçevesi, askeri bir vesayetin kurulmasını önlemek, seçilmiş, demokratik yoldan işbaşına gelen hükümetin korunmasını sağlamaktı. Bunu benden özellikle isteyen İlhan Kaya idi. KOM Müdürü Mustafa Uçkan’ın getirdiği bilgilerle iddianameyi yazmaya başladım. Getirilen bilgi ve belgelerin hukuki kısmını ben yazdım. Bir flash bellekle Mustafa Uçkan iddianamede yazılı bilgileri bana getirdi. Getirdiği bilgileri iddianameye kopyalayıp yapıştırdım. Mahkeme başkanı, iddianame taslağını hazırladıktan sonra görmek istedi. Ben de kendisine taslağı verdim. İlhan Kaya, bu taslak üzerine çalıştı. Birkaç paragrafını da kendisi yazdı. Yazdığı paragraflardaki iddialar çok ağırdı. Bunların içerisinde bulunmamasını istedim ancak 'Bir şey olmaz' dedi. Ben de bir askeri darbeye engel olacağımı düşünerek, yazılanlara bir şey demedim. İlhan Kaya, bu iddianamenin kendi mahkemesine düşmesini istiyordu. Bunu da sağladı. İki gün içerisinde iddianameyi kabul etti."

Yargıtay 9. Ceza Dairesi bakacak

Kaya hakkında FETÖ üyeliği ididasıyla düzenlenen fezleke, iddianame hazırlanması amacıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Eski yüksek yargı mensupları hakkında açılacak davalara ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesi bakacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca daireye gönderilecek fezlekeler, iddianame yerine geçecek./AA

Editör: Haber Merkezi